VIDEO: Grilovaná vepřová panenka na jemně vlažném čočkovém salátu

22. duben 2016

Tato dobrota je ideální v teplé jarní a letní dny. Skvělá chuť masa, podpořená jemnou chutí salátu ze tří druhů čočky.

Recept pro vás připravil šéfkuchař Lukáš Uhlíř, který pro vás bude vařit v rámci Dne Českého rozhlasu Olomouc v sobotu 23. dubna na Floře Olomouc.

Ingredience:

Grilovaná vepřová panenka
200 g panenky
sůl
pepř (směs čtyř druhů)
kmín

Lehký čočkový salát
klasická čočka
čočka belunga
červená čočka
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
sůl
pepř
ocet
cukr
chilli sweat
kapka sojové omáčky
petržel nebo koriandr
čerstvá cibulka

Šéfkuchař Lukáš Uhlíř

Postup: Nejprve si naložíme panenku. Osolíme, opepříme, přidáme trochu mletého kmínu a olivový olej. Dobře promneme a panenku necháme v lednici asi dvě hodiny odležet. Uvaříme si čočku. Klasická čočka se vaří asi 20 minut, belunga asi 30 minut, červená čočka zhruba 7 minut. Uvaříme si také kořenovou zeleninu, kterou si nakrájíme na malé kostičky (tzv. brunoise). Čočku dle libosti promícháme, přidáme zeleninu, dle chuti ocet, cukr, sůl, pepř a zakápneme sojovou omáčkou. Přidáme čerstvou, velmi na jemno nakrájenou cibulku a nasekanou čerstvou petržel. Salát necháme odležet a pustíme se do grilované panenky. Na pánvi ji pečeme z každí strany asi tři minuty, pak ji dáme do trouby (ideálně horkovzdušné, ale může být i klasická) na 3 - 6 minut při 180°C. Naservírujeme lehce vlažný salát, na který položíme nakrájenou panenku.

Přejeme dobrou chuť!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.