Začalo to slepičími vejci. Dnes si zkušená malérečka troufne i na miniaturní exotická vajíčka

15. duben 2017

Hana Jemelková z Oldřichova na Přerovsku se už pár let věnuje vlastnoruční výrobě velikonočních kraslic. Kdysi jich přes zimu ozdobila na čtyři stovky. Dnes už je to mnohem méně.

Za to si vyhraje i s takovými, které mají v průměru sotva centimetr, protipólem jsou pak obří pštrosí vejce. Při práci si vystačí s barvami a několika zabroušenými pilníky.

„Nejdřív si musíte udělat šablonu, podle šablony nařezat sklo, které se pak musí obrousit bruskou. Následně umyjeme v jarové vodě, odmastíme, nalepit speciální samolepící měděnou pásku a je to všechno připravené k cínování pájkou,“ vysvětluje pracovní postup Jemelková.

Ruční práce zaměstnávají Hanu Jemelkovou už celé roky. Ráda se pouští do neznámých technik. Tou poslední je výroba vitráží. Počáteční investice do potřebných nástrojů nebyla malá, ale vyplatila se. Její výrobky lahodí oku a mezi známými a příbuznými šly před velikonocemi doslova na dračku.

Výrobky z řezaného skla

„Vrcholem mojí práce bude, až jednou vyškrábu mravenčí vajíčka, aspoň to říká můj manžel,“ dodává se smíchem Jemelková.

Více už si poslechněte v reportáži od Jany Zemkové.

autor: zem
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.