Zahrádka, šampaňské i ohňostroj – nečekaní škůdci našich očí!

21. říjen 2015

Také byste to neřekli, že? Praxe na očním ale potvrzuje, že podzimní práce na zahradě, sledování ohňostrojů a střelba špunty nejen na Silvestra jsou pro oko značným nebezpečí.

Primářka Oční kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci Klára Marešová ví o manipulaci s takovými i dalšími nástrahami své.

„Nejeden zahrádkář, kutil, ale i pozorovatel oblohy a ohňostrojů se dostává až na pohotovost či oční oddělení. Znáte to, třeba větev na stromě nebo na zemi trčí, ale není dobře vidět, jak blízko je našemu zraku,“ varuje oftalmoložka.

Síla našich slz

„Pokud se díváme například na skvělou silvestrovskou ohňostrůjnou show, všimněte si schválně, kolik z nás ji pak výrazně rozmrkává – to už si naše oči říkají o příděl blahodárných slz. Ty jsou k nezaplacení a očím slouží jako první pomoc pro jejich samoočistu. Snad každý si přece ony drobné prachové částečky na povrchu rohovky vybaví!“

Ohňostroj

Silvestr pod stolem?

A co zátky, špunty, uzávěry – nejen na Silvestra? „Co se mě osobně týká, dobře vím, co se může stát, když například nejde dlouho otevřít šampaňské. Urputně taháme zátku, upřeně se díváme přímo na ni …a ona najednou povolí. A to pod kinetickou energií pro oko nečekaně nebezpečnou. Na Silvestra se proto v tyto momenty raději ukrývám,“ uvádí zkušená lékařka Klára Marešová.

A co kosmetika, vítr, mráz nebo počítač?

Drobné stříknutí laku na vlasy do oka, slzení anebo vysušení oka kvůli větru či mrazu a nepříjemná únava až bolest při delší práci na počítači – i to mnozí známe. Z hlediska poškození očí nejde o to nejhorší. Užitečné jsou tu naše vlastní, ale třeba i tzv. umělé slzy.

„A v případě unavených, suchých očí zahleděných do monitorů si schválně všimněme, jak příjemné je ‘rozhýbat oční svaly’ – zadívat se jinam, do dálky. Stejně tak po řízení auta a po soustředění pohledu na silnici je velmi žádoucí zkusit třeba pohled nablízko – například hned na čelní sklo,” doporučuje Marešová.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.