„Západ“ a „Východ“ spolu neválčí!

31. květen 2015

Bylo by zcestné nahlížet metody tradiční, u nás vžité terapie klasické medicíny „západního střihu“ a metody stavějící na tradici Východu ve smyslu konfliktu nebo nepřekonatelného střetu. Potvrdí to každý moudrý klinik i terapeut z oblasti alternativy.

Potvrdila to i Irena Jašíčková, která kdysi vystudovala na „klasické“ vysoké škole fyzioterapii a rehabilitaci, další její cesty životem ji přivedly k metodám jako shiatsu, shintai nebo moxování.

„Původně kvůli svým vlastním potížím s poničeným tělem jsem kromě pomoci od klasických lékařů a rehabilitace, pomoci ovšem dočasné, došla svojí životní cestou právě k těmto u nás poměrně novým, obecně ale prastarým metodám,“ popisuje Irena Jašíčková.

Bolavá těla a nejen ta

„Nejčastěji řeším metodami shiatsu, shintai a moxování potíže s pohybovým aparátem a opravdu to mnohdy bývá ve spolupráci s lékaři a obvyklou rehabilitací,“ potvrzuje terapeutka to, že není žádoucí stavět umělé bariéry mezi oba přístupy. „Osobně vyznávám přístup takzvané Cesty tělem. Každý by měl mít možnost si po ní dojít k tomu, co právě jemu nejlépe vyhovuje,“ dodává Jašíčková.

Práce s energiemi, hledání „vodičů“

Ve sférách, o nichž jsme tentokrát vysílali, se pracuje na bázi energií, dotování – dodání energií anebo jejich odebrání, působí-li negativně. Zároveň se staví na práci s tzv. meridiány – jakýmisi neviditelnými drahami, vodiči energií v těle. „Přirovnávají se někdy třeba k rozvodům ukrytým ve zdech domů. Nevidíme je, ale svoji funkci mají,“ vysvětluje terapeutka.

Uzdraví také důvěra

Ať už ve sférách lékařských, klinických (klasických), anebo v oblasti alternativy, tam i tam je nenahraditelný přístup klienta či pacienta, kdy se dané metodě odevzdá – ztotožní se s ní, nastaví se pozitivně. „Pomoct se zřejmě vždy dá i v opačném případě, ale důvěra a souznění s terapií a ideálně i rozumným terapeutem dělá divy a účinek se neuvěřitelně násobí,“ staví na zkušenostech host Apatyky.

autor: Bořek Volný
Spustit audio