Západní Papua - skrytý kout planety

4. březen 2015

Bažiny, obtížná prostupnost, extrémní vlhkost, vysoké teploty. To vše brání tento kout před kontaminací. Před kontaminací jinými kulturami, civilizací.

Na Novou Quineu jezdí s vnímavou pokorou cestovatelka Saša Ryvolová s parťákem Vaškem. Jejich šestitýdenní podzimní cesta roku 2014 je zavedla do těžce přístupných osad „stromových lidí“ kmene Kororway. Informací o této části světa je jako šafránu. Přesto se rozhodli vyrazit sami, bez cestovky.

Čas, který tu ještě dnes připomíná dobu kamennou, i zde začíná měnit svůj běh. Proč se rozhodli vydat se do tohoto nehostinného kraje? Cestovatelka Saša je toho názoru, že už za pár let by nemuseli mizející kulturu zastihnout.

S Vaškem se s průvodcem z kmene Koroway dostali hlouběji do džungle. Společně s domorodci prožili týden v osadách. Taková návštěva napomáhá porovnat žebříčky hodnot, přiměje člověka uvědomit si, co je podstatné.

Neprobádanost močálovitých oblastí druhého největšího ostrova světa, Nové Quinei, láká nejen dnešní cestovatele

Jedním prvních českých byl i E.S. Vráz.

Zkušená cestovatelka a autorka čtivých cestopisů, Saša Ryvolová, nás už podruhé provede provincií Indonésie. Západní Papua leží mezi Indonésií a Austrálií na ostrově Nová Quinea.

Papua je v mnoha věcech specifická vůči Evropě i Indonésii. Většinu času cestovatele pohltí zdlouhavé přesuny. Doprava je tu naprosto nevypočitatelná.

Průchod džunglí je náročný. Vysoké teploty a extrémní vlhkost zvládají místní průvodci, na rozdíl od návštěvníků, s elegancí a bravurou. Bez bot a speciální výbavy.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.