Žijeme v době retušovací!

9. květen 2015

„Stává se, že k nám na kliniku přijde slečna s časopisem a chce mít prsa úplně stejná jako modelka na titulní straně. Dlouho jí pak vysvětlujeme, že to není možné,“ říká plastický chirurg Martin Rozprým.

O úpravě fotografií v ženských časopisech a o boomu dokonalých těl, rovných břich, úzkých boků a krásně tvarovaných prsou se nemusíme dlouze rozepisovat. Která z nás by to nechtěla?

A všechny se divíme, jak je možné, že to nejde, že to i při cvičení, opalování a správném stravování není ono. Věk v tom nehraje roli, tvar a velikost poprsí řeší dívky náctileté i ženy dávno po přechodu. Ať už toužíme po větším, lépe tvarovaném nebo menším poprsí, vždy musíme konzultovat s lékařem. A vyslyšet jeho argumenty.

„Nemůžeme udělat ženě, která má 158 cm stejně velká prsa jako má žena vysoká 180 cm,“ dodává Martin Rozprým.Před operací s pacientkami konzultuje, podrobně jim popíše, jak bude zákrok probíhat, kudy povede řez, kam vloží implantát a jak bude vypadat následná pooperační péče. „Pacientky pak pravidelně každé dva roky chodí na kontrolu. Prsa si pečlivě dokumentujeme, fotíme, abychom předešli případným stížnostem.“

Hned několik posluchaček, které mají problémy s příliš velkým poprsím, které jim způsobuje bolesti zad, zajímalo, jestli na operaci přispívá pojišťovna. K tomu je potřeba mít v ruce výsledky vyšetření od ortopeda a neurologa, na jejichž základě se pak příslušná pojišťovna rozhoduje.

Nejdůležitější rada MUDr. Martina Rozprýma z olomoucké Kliniky LLC? „Podívejte se dobře do zrcadla, než se vydáte k plastickému chirurgovi.“

autor: voj
Spustit audio