Ztráta času vám na Šternbersku nehrozí

24. srpen 2015

Ať už se vydá na Šternbersko milovník historie, přírody, turistiky, aktivní či pasivní příznivec sportu, romantička nebo drsný chlapák, nikdy nemůže odjet zpět domů s pocitem promarněného času. Region, rozkládající se mezi nížinatou Hanou a hornatými Jeseníky, nabízí od všeho trochu.

Ve městě Šternberk, proslulém mimo jiné výrobou hodin, se čas rozhodně nezastavil ani na středověkém hradě.

V průběhu celého roku má pro své návštěvníky připravenu bohatou nabídku kulturních programů, počínaje divadlem, přes koncerty až po naučné a zábavné programy pro děti. Vzácná historická památka budí i zájem snoubenců, kteří si jezdí říci na hrad své „Ano“.

Dalším zajímavým cílem pro milovníky historie je ve Šternberku bývalý augustiniánský klášter, který stojí od hradu jen pár desítek metrů. Z velké většiny jsou jeho prostory momentálně nevyužité, ale rozhodně stojí za prohlídku. Přes léto slouží klášterní nádvoří jako letní kino a dějiště koncertů a festivalů. V roce 2015 v něm našla své místo stálá expozice ke 110 letům trati závodů do vrchu Ecce Homo a 35 letům Mistrovství Evropy.

Z modernějších budov stojí za pozornost Expozice času, která připomíná, čím se Šternberk v minulosti proslavil. Někdejší Chronotechna zásobovala totiž celou republiku nástěnnými hodinami a budíky značky Prim. V expozici je tématu čas – v kontextu s vesmírem i světově proslulými vynálezci – věnováno několik pater a na Hlavním náměstí odpočítává minutu za minutou Stroj času.

Expozice času - replika Stonehendge

Kdo by se chtěl na krásu Šternberka podívat shora, může k tomu využít romantického vyhlídkového místa, nazvaného podle stavby, která mu vévodí, Zelená budka. Najde ji na východní straně města, kousek pod naučnou stezkou Prabába. Z protilehlého kopce je však na malebné město neméně pěkný pohled.

Město Šternberk má ve znaku Hvězdu na kopci. Odtud pochází název údolí Hvězdné nebo dvacet kilometrů dlouhá cyklostezka Hvězdná. Ta prakticky kopíruje silnici i železniční trať ze Šternberka do krajského města Olomouc. Díky pěkně upravenému povrchu slouží cyklistům i bruslařům, kteří jí hojně využívají. Další stezku pro kola a in-line brusle chystá město vybudovat opačným směrem, na Uničov. Prozatím bude končit v sousedních Babicích, ale do budoucna není vyloučeno její pokračování.

Cyklotras, které začínají a končí ve Šternberku, je hned několik. Jsou pojmenovány: Do hlubin věků, Horská trasa, Za krásami přírody a Za živou vodou.


Bližší popis cyklotras na Šternbersku:
Přes Babice, Mladějovice, Řídeč, Mutkov, Chabičov a Hlásnici vede trasa s názvem Do hlubin věků.
Horská trasa prochází obcemi Domašov u Šternberka, Jívová, Hraničné Petrovice, Domašov nad Bystřicí, Jívová, Véska, Dolany, Bělkovice-Lašťany, Bohuňovice, Štarnov, Moravská Huzová a Lužice.
Trasa nazvaná Za krásami přírody protíná Lužice, Moravskou Huzovou, Březce, Chomutov, Hynkov, Lhotu nad Moravou, Střeň, Štěpánov, Liboš a Hnojice.
Za živou vodou se mohou cyklisté vypravit přes Dolní a Horní Žleb, Dalov, Horní Loděnici, Těšíkov a Lipinu.

Pěší turisté si jistě vyberou z pestré nabídky cílů, k nimž vedou převážně cesty lesní a polní. Ať už je to romantické Bělkovické údolí, kde v jednom místě vyvěrá ze země teplý vzduch, nebo léčivá Těšíkovská kyselka s pramenem bohatým na železo.

Nádherné výhledy nabízí nejvyšší hora jižní části Nízkého Jeseníku Jedová, která se tyčí do vrchu severně od Pohořan – malé, typicky již horské vesnice. Územím Šternberska také prochází naučná stezka na poutní místo sv. Kopeček u Olomouce se zastavením u zříceniny středověkého kláštera Kartouzky.

Přímo ve Šternbersku mohou návštěvníci města v parném létě využít koupaliště, v případě nepříznivého počasí nabízí náhradní variantu deset kilometrů vzdálené Centrum zdraví Bohuňovice nejen s krytým bazénem, ale i fitnesscentrem a soláriem.

Dolní Žleb - rybník a venkovní koupaliště

Kdo si chce udělat představu o tom, jaké produkty region nabízí a jaké tradice se zde dosud udržují, má k tomu jedinečnou příležitost na sobotních Venkovských trzích. Ty se přes turistickou sezonu konají přímo v centru města jednou měsíčně. Milovníci kultury si jistě vyberou z pestré nabídky divadelních představení, filmů, koncertů a festivalů, kterým každoročně vévodí tradiční rocková přehlídka Šternberský kopec.

Sportovním a automobilovým fanouškům jistě není potřeba představovat tradiční letní závody do vrchu Ecce Homo a přehlídku Ecce Homo Historic.

Kdo naopak touží po klidu a osamoceném rozjímání, pro toho je ve vzdálenosti 20 km od Šternberka ideálním cílem Křížová cesta v Rudě s nádhernou vyhlídkou či o kousek dál bublající Rešovské vodopády. Za návštěvu stojí i Chabičovská vyhlídka (5 km) a Pradědova galerie v Jiříkově u Rýmařova (20 km). Dětem pak jistě udělá radost tajemstvím opředený hrad Sovinec (15 km).

Restaurací a ubytovacích zařízení je ve Šternberku a okolí dostatek, v létě je ve městě provozován i kemp.

Hrad Šternberk

Pro více informací o regionu a jeho blízkém okolí si turisté zpravidla chodí do Městského informačního centra, které provozuje na Horním náměstí Místní akční skupina (MAS) Šternbersko.

Ta má rovněž zájem na tom, aby se území nadále rozvíjelo a vzkvétalo, proto obcím, podnikatelům i neziskovým organizacím poskytuje poradenství a další služby v oblasti dotací. Efektivnější spolupráci na tomto společném cíli slibuje i nedávno vzniklý dobrovolný svazek obcí se staronovým názvem Mikroregion Šternbersko.

Město je k turistům vstřícné a snaží se, aby se sem rádi vraceli. Neuzavírá se samo do sebe. Naopak je otevřené i mezinárodním vztahům. V oblasti cestovního ruchu i v dalších sférách úspěšně spolupracuje například s polským územním celkem Powiat Prudnik.

autor: MAS Šternbersko
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.