Zvířecí krematorium na Hané. Ano, nebo ne?

31. leden 2015

Kdo jednou spojil svůj život se životem zvířecího domácího mazlíčka a přijal za něj plnou odpovědnost, dobře ví, jak silně se nám taková kočka nebo pes dokáže dostat pod kůži.

Jsou prostě celí naši - od prvních okamžiků, kdy si malé chlupaté klubíčko přivezeme domů, zabalené do deky či tlustého svetru, přes zvířecí pubertu, kouzelné procházky, až po okamžiky smutné, kdy se se svým oddaným třeba právě psím společníkem, který nás zahrnoval bezvýhradnou láskou, musíme rozloučit.

Jak takové rozloučení ale provést? Musí být v souladu se zákonem, který stanovuje jasná pravidla pro pohřbívání zvířat. Ale zároveň ať je i důstojné, což si za náklonnost a oddanost, kterou nám po celý svůj život naši čtyřnozí přátelé věnovali, jistě zaslouží.

Cestu tady na Hané chce nabídnout ing. Jiří Kamenný stavbou třetího zvířecího krematoria v České republice a poskytovat základní službu, tedy žeh a dále služby doplňkové, jako je třeba urna pro zpopelněné zvíře.

V naší páteční debatě svůj podnikatelský záměr vysvětlil takto:„V rámci krematoria chceme zpopelňovat zvířata v zájmovém chovu, což jsou psi, kočky, morčata, ptáci, plazi, v žádné případě se nejedná o těla vepřů, vždycky se jedná jen o celá těla zvířat.“

Budoucí adresa: Olomouc - Chválkovice. Milovníci zvířat jsou pro. Na druhé straně jsou tady ale lidé, kteří ve Chválkovicích žijí

Mají zde své domy a obávají se nepříznivých dopadů na své bydlení, možného znečištění i zápachu, ale i potenciálního snížení cen svých nemovitostí, jak potvrdil v našem vysílání mluvčí petice „Ne zvířecímu krematoriu v Olomouci“, doc. RNDr. Marián Halás:„ Asi nejzávažnější je to, že je to úplně blízko obytné zóny a nedokážeme posoudit, co to může znamenat pro zdraví. Dejme tomu pro zdravého člověka to nemusí znamenat nic, ale může nastat případ. Že tam jsou silní alergici, astmatici a podobně.“

Jsou tyto obavy oprávněné? Kdo zaručí, že se z krematoria nestane skrytá kafilerie? Jde ze strany podnikatele jen o snahu vydělat na lásce ke zvířatům, nebo jde skutečně o dobrou službu majitelům, kteří o své čtyřnohé přátele, často nejbližší v jejich životě, přijdou? A jak záležitost vidí stavební úřad magistrátu města Olomouce, na kterém leží tíha konečného verdiktu?

Obavy se snažil rozptýlit ing. David Ledvina, odborník přes spalovací technologie: „Slyšeli jsme pana magistra Kameného, že říkal, že bude mít všechno monitorované. A představa, že by někdo takhle malou pec používal ke spalování komunálního odpadu nebo dokonce krav či vepřů…za prvé se tam nevejdou a za druhé by ta ekonomika vypadala úplně jinak!“

A jak záležitost vidí stavební úřad magistrátu města Olomouce, na kterém leží tíha konečného verdiktu? Poslechněte si celou diskusi ze záznamu v našem iRadiu.

U kulatého stolu se sešli Mgr. Jiří Kamený, investor a podnikatel; ing. Martin Vraný, technolog a autorizovaná osoba v oblasti životního prostředí, zejména ovzduší; doc. RNDr. Marián Halás za petiční výbor „NE krematoriu zvířat v Olomouci - Chválkovicích“; David Ledvina, odborník přes spalovací technologie a své vyjádření poskytll i stavební úřad olomouckého magistrátu.

autor: zos
Spustit audio