Hřivny pro varhany

25. prosinec 2014

I zdánlivě malá věc může spustit koloběh nečekaných událostí. Přesvědčila se o tom Soňa Jelínková, 86letá varhanice ze Zábřeha.

Rozhlasový dokument Hřivny pro varhany vypráví příběh jedněch malých varhan v Zábřehu a také varhanice Soni Jelínkové. Je to zároveň pokračování pořadu, který vznikl v roce 2011 a nesl název Sestra varhanice. V době prvního natáčení varhany v zábřežském kostele Církve československé husitské už téměř třicet let nehrály.

Rozhlasový dokument Hřivny pro varhany vypráví příběh jedněch malých varhan v Zábřehu a také varhanice Soni Jelínkové. Je to zároveň pokračování pořadu, který vznikl v roce 2011 a nesl název Sestra varhanice.V době prvního natáčení varhany v zábřežském kostele Církve československé husitské už téměř třicet let nehrály. Na vině byly dřívější neodborné zásahy a chybějící peníze na důkladnou opravu. Malému sboru věřících stačilo staré harmonium a na mlčící varhany sedal prach.

Přesto v roce 2003 Soňa Jelínková prosadila, aby začali shánět peníze na celkovou rekonstrukci nástroje. Odhadem to mělo být půl milionu korun – astronomická částka. S dotací nemohli počítat, protože varhany nebyly kulturní památkou a nepatřily ani mezi výjimečná díla. Po prvním roce sečetli výsledek sbírek a darů a neměli ani pět tisíc.

Naštěstí jim vyšel vstříc varhanář a nabídl, že opraví vždy takovou část varhan, na jakou budou právě peníze. A práce pomalu začaly.V roce 2011 bylo jejich dokončení v nedohlednu. A nic by se možná nezměnilo ani poté, kdyby nebylo Českého rozhlasu. Odvysílání prvního dokumentu Sestra varhanice se stalo právě oním příslovečným kamínkem, který spustil lavinu nečekaných událostí.

autor: Marie Štěrbová
Spustit audio