Blues Alive pro vás natáčíme už 19 let

14. listopad 2014

Festival Blues Alive, jehož devatenáctý ročník právě probíhá, patří mezi ty kulturní akce, které svým významem dalece přesahují náš region.

„Je to naprosto neuvěřitelné, že u nás v republice vznikla přehlídka, která se (pokud počítáme i nultý ročník) za dvacet let rozrostla do rozměru jednoho z největších evropských bluesových festivalů. Jeho atmosféra je naprosto úžasná. Především se sejdou lidé kvůli muzice a programu, ale na druhé straně se návštěvníci těší i na přátele, s nimiž se třeba celý rok neviděli“, říká hudební redaktor ČRo Olomouc Antonín Schinder.

Ten je autorem pořadu Bluesový podvečer (dříve Bluesová noc), který olomoucký rozhlas vysílá od roku 1999. Záznam festivalu se začal pořizovat už od roku 1996. Ve spolupráci s rozhlasem vzniká také unikátní cédéčko, které představuje výběr skladeb z předchozího ročníku a účastníci akce ho dostávají při zakoupení permanentky.

S nápadem založit bluesový festival v Šumperku přišla Petra Matysová: „ Myslím, že tehdy to bylo mnoha lidmi vnímáno jako strašně velké sousto, které Šumperk nemůže zvládnout. A nyní vzhledem ke jménu a kvalitě festivalu se tu setkáváme s předními světovými bluesmany“, dodává Antonín Schindler.

Od třetího ročníku je dramaturgem Blues Alive hudební publicista Ondřej Bezr. „Je to pravděpodobně největší odborník na tuhle muziku v České republice. Jeho přínos je obrovský, o této muzice píše, recenzuje desky, jezdí na zahraniční festivaly, ví, co vychází za novinky, zkrátka si myslím, že není lepšího dramaturga pro festival tohoto typu“, říká ředitel akce, který stojí i v čele šumperského kulturního domu Vladimír Rybička.

Ondřej Bezr v rozhovoru pro olomoucký rozhlas dodává: „To, že si festival vybudoval dobré postavení v rámci Evropy, vidíme i na tom, že nám přicházejí po celý rok nabídky od agentur i muzikantů z celého světa a spolupracujeme s festivaly např. v Polsku i ve Švýcarsku. Letos přijedou hosté ze Skandinávie i šéf americké bluesové nadace - The Blues Foundation, což je největší organizace sdružující pořadatele, promotéry, novináře a další odborníky. Můžeme říct, že postavení Blues Alive se rok od roku zlepšuje. Zároveň se snažíme dávat prostřednictvím jarní soutěže Blues Aperitiv šanci také neokoukaným tvářím, třeba i nadějným začátečníkům, které pak na podzim představíme tomu velkému publiku."

Více o spolupráci šumperského svátku hudby a olomouckého rozhlasového studia se dozvíte v cyklu Hlásí se Olomouc v neděli 16. listopadu ve 14:30.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.