Comeback Deep Purple stále funguje

22. duben 2014

Deset let poté, co se před polovinou 70. let rozešla nejklasičtější sestava Deep Purple a 8 let po zdánlivě definitivním zániku, se zlaté jádro skupiny sešlo znovu, aby oslavilo klasický hard-rock comebackovým albem. Jmenovalo se "Perfect Strangers" a po zásluze patří mezi milníky v diskografii jedné z nejlepších světových kapel. Připomenou ho i naše Legendy ve středu 23. dubna.

Začátek 80. let byl hektický. Nová vlna britského heavy metalu (NWOBHM) se rychle přelila na kontinent a vzápětí do celého světa. Znovuobnovený zájem o tvrdou hudbu přinesl kromě nových souborů i dostatek pozornosti klasikům žánru, mezi něž se Deep Purple rozhodně počítají.

V nejrůznějších projektech více méně živořící členové kapely vycítili příležitost. Dokonce ani Ritchie Blackmore s Rainbow už měl nejlepší léta zjevně za sebou, a tak byl ochoten na chvíli zakopat válečnou sekeru se zpěvákem Ianem Gillanem. Vrcholná sestava se vzepjala k velkému výkonu, který s povděkem kvitovala kritika i fanoušci.

Strhující otvírák "Knocking At Your Back Door", titulní skladba, parádní "A Gypsy´s Kiss" nebo ploužák "Wasted Sunset" stojí i po 30. letech za slyšení.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.