Debut Augera s Driscollovou v Legendách

12. březen 2014

Není mnoho rockových muzikantů, které jsme v dobách totalitních mohli zažít "live" v okamžiku, kdy jejich hvězda stoupala. Jistou výjimkou byl závěr 60. let, kdy do Československa zavítalo hned několik zajímavých umělců, mezi nimi i charismatická zpěvačka Julie Driscoll s uhrančivým klávesákem Brianem Augerem & The Trinity.

Našinci v devětašedesátém věnovali dokonce skladbu "Czechoslovakia" na albu "Streetnoise", my si ale v Legendách pustíme už debut z roku 1967 "Open".

Brian Auger je jedním z nejlepších klávesistů jazzrockového střihu, jeho hammondky dokáží bavit i na novějších nahrávkách. Počátky kariéry ale mají vždy mladické kouzlo, navíc setkání se zpěvačkou Julií Driscoll se ukázalo jako osudové. Na "Open" z roku 1967 je první strana vinylu instrumentální s jedinou výjimkou, Augerem parádně odeřvanou "Black Cat", ale brada posluchačům padala hlavně až se závěrem druhé strany.

Celou jí zpívá Julie, otvírá ji klasika "Tramp", ovšem závěrečná Donovanova "Season Of The Witch", natažená do 8 minut, to je neskutečná lahůdka. Proplétání hlasu s klávesami si vás podmaní a vy si ani neuvědomíte, jak běží ručičky na hodinách. Deska se překvapivě dočkala pozornosti až po úspěchu následného singlu s dylanovkou "This Wheel´s On Fire", z dnešního pohledu jde ale jednoznačně o klasiku.

Více poslouchejte ve středu 12. března. V Legendách vás k poslechu alba "Open" Julie Driscoll, Briana Augera & The Trinity zve Jirka Matějů.

Spustit audio