Debut klasiků rocku východního bloku Puhdys má stále kouzlo

18. březen 2015

Začátek 70. let u nás díky normalizaci znamenal konec nadějí pro rockové muzikanty. V okolních státech někdejšího východního bloku to ale bylo jiné. Polsko, Maďarsko a NDR ("sovětské" Německo) daly vyniknout řadě kapel. Mezi dnešní klasiky se řadí také Puhdys.

Puhdys vznikli už v 60. letech, po nejrůznějších personálních změnách se rozhodující sestava zformovala na začátku 70. let. Dobří muzikanti s dobrým přístupem k západní hudbě zachytili nástup hardrocku a přehráváním hitů Uriah Heep a Deep Purple získali dostatečnou místní fanouškovskou základnu.

Popularita rostla, a tak režim kývl na možnost nahrávání s podmínkou, že repertoár bude v němčině. Skupina zareagovala vlastní tvorbou, ve které sice byly více než patrné cizí vzory, ale komu by to vadilo. První singl "Türen Öffnen Sich Zur Stadt" z roku 1971 jen potvrzuje celkovou německou "závislost" na tvorbě Uriah Heep.

Debutové album z roku 1973 se stalo bestsellerem. Všechny hity prvotního období skupiny a písničky z úspěšného kontroverzního filmu "Die Legende von Paul und Paula" akcelerovali zájem o Puhdys do hvězdných rozměrů.

Na jediném albu koncentrované melodické postupy Uriah Heep, Led Zeppelin nebo Slade, co si fanoušek mohl přát víc? A s lehkým úsměvem se dá deska poslouchat i dnes. My jsme vám pustili polovinu, ta druhá je na vás.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.