Debut skupiny Atomic Rooster je klávesovou klasikou

7. únor 2015

O skupině Atomic Rooster se mluví především v souvislosti s jejich druhým albem "Death Walks Behind You". Je třeba ale připomenout, že už debut byl úžasný, a to nejen kvůli účastí bubenického čarostřelce Carla Palmera.

Hlavní postavou Atomic Rooster byl klávesista a tvůrce repertoáru Vincent Crane. Slávu získal už v kapele Arthura Browna, u kterého se stihl podepsat pod celosvětový hit "Fire" v roce 1968. Když k Arturovi přišel i bubeník Carl Palmer, našli velmi rychle s Vincentem společnou řeč. Po závěru amerického turné v létě roku 1969 se Arthur Brown v zámoří "ztratil" a vzniku nové kapely už nic nebránilo.

Třetím do party mohli být Brian Jones, Jack Bruce, Ric Gretch nebo Steve Howe, s žádným si ale dvojice nedokázala plácnout. Nakonec brala neznámého Nicka Grahama, basáka a zpěváka. V této sestavě natočili Atomic Rooster pouze svůj debut, který vyšel v únoru 1970.

Záhy odešel Graham, po lanu do superskupiny Emerson, Lake And Palmer si balil svou soupravu bubeník. Přesto se duševně nemocný Crane dokázal obklopit novými spoluhráči a už na podzim vydává majstrštyk "Death Walks Behind You".

Debut je ale pořád skvělý. Geniální klávesista byl výtečným aranžérem i skladatelem, hudba na pomezí art-rocku a písničkového rocku s příchutí funku je i po čtyřech dekádách strhující. Byť v době vydání se deska s odřenýma ušima protáhla pouze do první 50. britského žebříčku, zůstává klasickým dílem přelomu 60. a 70. let.

Spustit audio