Debut skupiny R.E.M. v Legendách

26. únor 2014

Skupina R.E.M. má i u nás armádu fanoušků, kterou si vybudovala především díky hitům z počátku 90. let, kdy písničky z desek "Out Of Time" a "Automatic For The People" zněly odevšad.

Mnozí ale ani netuší, že skupina debutovala už v roce 1981 singlem "Radio Free Europe", který nakonec otevíral i debutové album "Murmur" z roku 1983. A právě z něj si budeme hrát 26. února v Legendách.

R.E.M. patří mezi nejúspěšnější kapely, které "udělala" tzv. studentská rádia. Na začátku 80. let fungovala v USA víc než úspěšně a byla určitou alternativou k tehdy zavedenému éteru. Studenti sázeli na kytarové skupiny a R.E.M. sem dokonale zapadali. Už úvodní singl "Radio Free Europe" vzbudil ohlas a stal se hitem na tzv. college radio, ale nic nešlo rychle.

Následující rok vyšlo pouze EP, debutové album pak až v roce 1983. O to větší boom kolem R.E.M. to ale přineslo. Prestižní časopis Rolling Stone "Murmur" vyhlásil nejlepší deskou roku, až za ní se umístili třeba "Thriller" Michaela Jacksona nebo "Synchronicity" Police. Svěží kytarový zvuk zaujal a skupina to dokázala v příštích letech neustálým zlepšováním se potvrdit.

Jak zní "Murmur" po více než 30 letech můžete posoudit ve středu 26. února po 18. hodině.

Spustit audio