Fanoušky opomíjené album Powerage od AC/DC

21. prosinec 2014

Ve druhé polovině 70. let australští hardrockeři AC/DC nasměrovali svou hudbu k celosvětové slávě, která trvá až do dnešních dnů. Mezi dnes nespornou klasikou alb se zpěvákem Bonem Scottem se lehce vytrácí "Powerage" z roku 1978 a rovnou si řekněme, že neoprávněně.

Smůla desky tkví v tom, že vyšla mezi dvěma velmi silnými studiovkami ("Let There Be Rock" a "Highway To Hell") a částečně i ve skutečnosti, že pozornost v té době na sebe strhával punk a nová vlna. Comeback tvrdého rocku přišel až s přelomem 70. a 80. let. Přesto tahle písničkové kolekce s přehledem odolala zubu času. Už otvírák desky "Rock ´n´ Roll Damnation", jediný a docela úspěšný singl alba patří mezi klasické hitovky kapely.

Esencí kořenů AC/DC je "Down Payment Blues", klasickým koncertním odvazem pro Anguse zase "Riff Raff" (nechybí ani na ve stejném roce vydaném albu "If You Want Blood You´ve Got It"). Album krásně plyne, neurazí ani uhlazená "Gone Shootin´" a závěrečné vychytávky "Up To My Neck In You" a "Kicked In The Teeth" už jsou jízdy v tom nejlepším smyslu slova.

Na dlouhá léta poslední "australská" deska divochů od protinožců v produkci dua Vanda And Young je výborná. Vzhledem k letošní prosincové novince AC/DC o důvod připomenout si tuto předposlední klasiku s nebožtíkem Scottem za mikrofonem. Asi si nesednete na pozadí, ale pokud třeba i doma desku vytáhnete a pustíte, určitě to nakonec nebude jen kvůli jednomu poslechu.

Spustit audio