Foukačkář Rick Estrin

9. červen 2014

Když jsem si loni přečetl program festivalu Blues Alive, tak pořadatelé anoncovali, že festival tentokrát bude ve znamení „foukačkářů“.

Vzal jsem to jako fakt, ale vůbec jsem netušil, že se podaří do Šumperka přivést opravdovou světovou harmonikářskou elitu. Mezi ně bezesporu patří i Rick Estrin, jehož koncert si v pátečním Bluesovém podvečeru z Olomouce můžeme se záznamu poslechnout.

Narodil v roce 1949 v San Francisku a už jako teenager se zamiloval do desek Raye Charlese, Jimmyho Reeda nebo Niny Simon. V patnácti začal hrát na foukací harmoniku a brzy se stal vyhledávaným muzikantem v San Francisku a okolí.

V 19 letech se na čas přestěhoval do Chicaga, kde jamoval s nejlepšími tamními muzikanty té doby, včetně Muddyho Waterse. Po návratu na Západní pobřeží se setkal s kytaristou Littlem Charliem a založili spolu kapelu Little Charlie & The Nightcats, která se pod jeho vedením stala jednou z nejlepších bandů současné bluesové scény.

Koncert Ricka Estrina si můžete poslechnout v Bluesovém podvečeru v pátek 7. března.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.