Zuby nehty vás stále dokáží svými písničkami rozcupovat na Kusy

31. květen 2016

Tyhle holky (a jeden pán) jsou pořád úžasné. Je úplně jedno, že s muzikou začínaly před 35 lety, pořád jim při hraní září oči. Potvrdila to další Koncertní středa Českého rozhlasu Olomouc, na které Zuby nehty přehrály většinu posledního alba Kusy i starší pecky.

Kdysi začínaly jako Plyn, hvězdná léta prožily v 80. letech coby undergroundoví miláčci Dybbuk, tři dospělá alba vydaly v poslední dekádě minulého století už pod názvem Zuby nehty. Časem někde ztratily kytaru, ale to vůbec není na škodu.

Nahrávací comeback přišel před dvěma lety, kdy vyšlo album Kusy. Rytmiku doplňuje v duchu stylu kapely téměř jako další rytmický nástroj piano, sóla hrají vlastně jen saxofony a flétna. Nad tím vším se vznáší hlasy všech čtyř současných členek.

Stejná sestava se představila i na vystoupení u nás a vzhledem k dlouholeté absenci koncertu v Olomouci jsem u tak osobité kapely očekával mnohem více zaplněné Velké studio, ale nevadí. Od úvodní titulní písně novinky až po přídavkové Všechny cesty to byla jízda.

Zuby nehty dokázaly, že nemusí hrát jen starší pecky, podstatná část posledního alba na koncertě vedle tradičních hitů minimálně obstála. Písně jsou stále nezaměnitelné, oslovující napříč generacemi a vůbec - pusťte si to alespoň ze záznamu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka