Hrát rock nás pořád baví, říkají Marshall Malinovsky

28. květen 2015

Olomoucko-hranickou skupinu Marshall Malinovsky tvoří pětice muzikantů a zpěvačka. Říkají, že hrají normální rock a pořád je to baví.

Jejich hudební pohled na svět vychází z rockových kořenů šedesátých let, tento „chlapský“ přístup (zachycený i v lehce ironickém názvu souboru) se mísí s přirozenou lyrikou zpěvačky, vycházející z její folkrockové minulosti.

S úspěchem vystupují jak v klubech (Bounty Rock Café v Olomouc, Stará střelnice v Hranicích), tak na větších podiích (Hanácké Woodstock, EDO, Noc plná hvězd). Základem speciálního unplugged koncertu v Českém rozhlase Olomouc bude jejich první album LP 2013.

Kapela Marshall Malinovsky produkuje vlastní tvorbu, oscilující od jazzovějších tónů až po rockový drive, a současně hledá inspiraci v řadě známých i polozapomenutých převzatých písní, v repertoáru tak můžete slyšet Mišíka, Dylana, Kalandru či Neila Younga, které zajímavě doplňuje zmiňovaný ženský element, například v písních Tracy Chapman nebo Patti Smith.

„Většina dnešních kapel čerpá z odkazu hudby 80. let, tedy tak, jak základy položili nedostižní Joy Division a v kytarovější podobě U2. Další se odráží od prazákladu Beatles a Rolling Stones, ale Marshall Malinovsky jsou jinde. V jejich hudbě se odráží konec 60. a začátek 70. let, jakási přirozená rocková lehkost, a to mě hodně baví. Česky zpívané texty dokáží oslovit, mají výtečnou zpěvačku a jasný hit Zrána. Nejen na něj se můžete těšit,“ přiznal Jirka Matějů, který koncertem provázel.

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.