Kaleidoskop plný barev, to je Bowieho album Hunky Dory

2. duben 2015

Na začátku 70. let měl David Bowie jeden celosvětový hit díky fenomenální skladbě "Space Oddity", pozornost ale poutal spíš jako záhadná osobnost, než výjimečný hudebník. V době vzniku to nezlomila ani deska "Hunky Dory" z roku 1971.

Z dnešního pohledu se řadí čtvrté album Davida Bowieho k naprosté klasice. Najdete ji mezi nejlepšími ve všech možných žebříčcích, které se v posledních dekádách vyhlašují. Pestrá kolekce ukazuje široký záběr zpěváka, přitom drží úžasně pohromadě jako celek.

Po předchozí "The Man Who Sold The World" byl Bowie opět hitovější. Evergreeny se staly "Changes" nebo "Life On Mars", ve které září piano Ricka Wakemana (zahrál ji i na svém olomouckém koncertě). Rockový grunt dodává kytara Micka Ronsona.

Na desce můžete nalézt variace na "Space Oddity" (nádherná "Quicksand" nebo "The Bewlay Brothers"), ale také poklony Davidovým americkým oblíbencům ("Andy Warhol", "Song For Bob Dylan" nebo "Queen Bitch", která se netají inspirací u Velvet Underground).

Zásadní úspěch Bowieho potkal až z následným Ziggym Stardustem, díky kterému se zdvihl zájem i o "Hunky Dory". Zpočátku přehlížené Popelky si musely všimnout i Legendy ČRo Olomouc. Ta deska je prostě skvělá.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.