Kdo chce, toho život vede. Kdo nechce, toho vleče

1. listopad 2014

Spisovatelka Jaroslava Pechová se narodila v Petrovicích u Rakovníka a v posledních letech tráví svůj čas střídavě v Praze, kde má trvalé bydliště, a v Olomouci. Pracovala jako volná novinářka a často spolupracovala s Československým rozhlasem. Její tvorba je žánrově velmi bohatá.

Zahrnuje tvorbu pro děti – rozhlasové pohádky pro mateřské školy, nedělní pohádky i krátké pohádkové příběhy na dobrou noc. Vydala také devět knih pro děti a mládež a básničkami opatřila dětská leporela a omalovánky.

Jaroslava Pechová publikovala rovněž sedm básnických knih intimní, reflexivní lyrické poezie. Její próza Zpáteční lístek do posledního ráje Oty Pavla se dočkala už pěti vydání. Zatím poslední knihy …úsměv prosím… a Olomoucká šprýmování jsou sbírkami krátkých humoristických povídek ze současnosti.

Český rozhlas Olomouc uvede v Počteníčku v neděli 19. a 26. října a 2. listopadu vždy od 18 hodin trilogii povídek z knihy Jaroslavy Pechové …úsměv prosím… V režii Tomáše Soldána účinkuje Vlasta Hartlová. Pro rozhlas připravil Jan Sulovský, který také Jaroslavu Pechovu vyzpovídal.

Paní Pechová, vy dělíte v posledních letech svůj čas mezi Prahu a Olomouc. Proč tomu tak je a čím jsou pro Vás tato města?

V Olomouci jsem několik let žila a teď sem jezdím každou volnou chvíli za maminkou, které už táhne na požehnaných devadesát let. Mám tu vlastně druhý domov. Olomouc mi však přirostla k srdci mnohem dříve. Do nedalekých Dolan jsem jezdila k babičce a dědovi na prázdniny a prožila tu kus dětství. A dětství, jak známo, je tajný ostrov, na který se vracíme po celý život. Není tedy divu, že se do Olomouce stále ráda navracím. Po čase si zase na pár dnů odskočím do Prahy, kde bydlím – a tak stále dokola. Prostě žiju jednou zadnicí na dvou posvíceních.

Kniha …úsměv prosím… zahrnuje osmadvacet humorných příběhů, z nichž jsme pro rozhlasové uvedení vybrali šest. Jak tyto krátké povídky vznikaly?

Do hledáčku své pozornosti chytám na každém kroku úsměvné příběhy lidí jako pestrobarevné motýly, a potom je na stránkách svých knih, či na rozhlasových vlnách, vypouštím za čtenáři a posluchači, aby je potěšily. Když mé vyprávění vyvolá na jejich tvářích úsměv a když pak ten úsměv posílají dál, svět je rázem celý rozsvícený.

Čím je pro Vás humor?

Kdo chce, toho život vede, kdo nechce, toho vleče. Já se nechávám vést životem ráda a na té životní cestě je mým věrným společníkem právě humor. S ním je svět krásnější, zábavnější, bohatší. Díky němu jsem překonala mnohé nepřízně osudu, díky němu mám radost ze života a také spoustu báječných přátel. Škarohlídům a lhářům se vyhýbám. Jediným slovem, dokonce jediným pohledem dokáží pokazit celý den.

Co Vás ve Vaší tvorbě inspiruje?

Život - jak běží, či spíše letí. Jsem mu vděčná za každé setkání, za každý zážitek, za každé překvapení. Toulám se světem s očima k vidění a ušima k slyšení. Pozoruju přírodu, lidi, prostě cvrkot kolem sebe a nápady v mé hlavě se jen rojí.

Prozradíte nám, jaké jsou Vaše další literární plány?

Před několika dny jsem na olomoucké podzimní Floře vypravila do světa knížku Olomoucké šprýmování. Aby nepřišel zkrátka můj rodný kraj, právě dopisuji knížku Nezbedné toulky Rakovnickem, která by se měla objevit na knižních pultech ještě v předvánočním období. Mám však rozepsanou i knížku pro děti a další humorné povídky, neboť legrace a úsměvu není nikdy dost.

Nově pro vás ponecháváme každý díl Počteníčka k poslechu v našem iRadiu po dobu jednoho týdne od vysílání!

autor: sul
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.