Klasika Roda Stewarta v Legendách

5. únor 2014

Středeční Legendy vám první únorovou středu nabídnou jedno z nejlepších alb Roda Stewarta.

Po přesídlení do Kalifornie a celosvětovém úspěchu alba "Atlantic Crossing" zpěvák vše potvrdil deskou "A Night On The Town". Opět ji rozdělil na "pomalou" a "rychlou" stranu vinylu, jen ta pomalá s hity "Tonight´s The Night", "The First Cut Is The Deepest" nebo "The Killing Of Georgie" už byla první.

Rod Stewart, který dlouho pracoval na kariéře fotbalisty, se jako zpěvák dostal do širšího povědomí díky své účasti na prvních sólových deskách kytaristy Jeffa Becka na sklonku 60. let.

Do následující dekády už vstoupil jako sólista hitparádovou jedničkou po obou stranách Atlantiku "Maggie May". Dlouho se pak snažil sedět na dvou židlích, když kromě svých desek nahrával i coby člen skupiny Faces.

Neudržitelnou situaci, podpořenou klesající úrovní nahrávek, rozsekl v polovině 70. let majstrštykem "Atlantic Crossing" s hitem "Sailing" a opuštěním Británie. Následná "A Night On The Town" z roku 1976 znamenala potvrzení pozice mezi světovými superhvězdami, kde se Rod drží až do dnešních dnů.

Na ukázky z vyváženého a soudržného alba se můžete těšit ve středu 5. února.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.