Legendy představí debut Springsteena

12. únor 2014

Ve středečních Legendách si budeme 12. února hrát z debutového alba jednoho z nejúspěšnějších zpěváků posledních dekád Bruce Springsteena.

Pod názvem "Greetings From Asbury Park, N.J." bylo vydáno v roce 1973 a přes velmi dobré recenze dobové kritiky se ho tehdy prodalo zanedbatelných 25. 000 kusů. Písničky z něj ale hraje "Boss" na svých koncertech dodnes a ví proč.

Deska přinesla dva velké britské hity, když se písní "Blinded By The Light" a "Spirit In The Night" chopil klávesový mág a zručný aranžér Manfred Mann. Už v 60. letech dokázal těžit z méně známých písní Boba Dylana, a když se začalo mluvit o jeho nástupci za Atlantikem, nenechal ho debut chladným. Se svou kapelou Manfred Mann´s Earth Band dal skladbám potřebný kabát a výrazně umetl Springsteenovi cestu před jeho prvními britskými koncerty v polovině 70. let.

Ovšem už samotné originální verze přes určitou aranžérskou rozpačitost snesou přísná měřítka zpětného poslechu. Vždyť zde najdete mimo jiné i charakteristický saxofon "Velkého muže" Clarence Clemonse.

Jak zní prvotina zpěváka, o kterém o pár měsíců později po zhlédnutí jeho koncertu pronesl kritik John Landau památnou větu: "Viděl jsem budoucnost rock´n´rollu, jmenuje se Bruce Springsteen", můžete zjistit ve středu 12. února. V Legendách si budeme hrát z alba "Greetings From Asbury Park, N.J." Bruce Springsteena.

Spustit audio