Legendy představí klasiku Jethro Tull

26. listopad 2013

Album "The Broadsword And The Beast" skupiny Jethro Tull z roku 1982 nikdy nemělo jednoznačné přijetí. Kritici se nemohli shodnout, jestli jde o propadák nebo vydařenou desku.

To fanoušci v tom měli mnohem větší jasno. Mnozí ho považují za mistrovské dílo, nechybí ani označení "nejlepší Jethro Tull osmé dekády". Desku skupina vydala po dvou letech od předchozí "A", kterou ovšem Ian Anderson původně zamýšlel jako sólo.

Se vstupem do 80. let bylo zřejmé, že bez syntezátorů už to nepůjde. Řady Jethro Tull tak rozšířil Peter-John Vettese a okamžitě se stal platným členem. Zvuk jeho kláves posouvá hudbu skupiny do aktuálního desetiletí, "The Broadsword And The Beast" ale neschází tradiční duch kapely.

Klávesy souzní, nepřebírají spolu s elektronikou vedoucí úlohu jako na následném "Under Wraps". Skladby jako "Beastie", "Clap", "Broadsword" nebo "Pussy Willow" stojí i po více než třiceti letech za slyšení, což potvrdí i středeční Legendy 27. listopadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.