Legendy představily italskou hvězdu Claudia Baglioniho

21. leden 2015

Claudio Baglioni je jednou z největších italských písničkářských hvězd. Svou kariéru startoval na konci 60. let a v první polovině další dekády se díky sérii silných alb stal skutečnou star.

Svůj statut ještě posílil v 80. letech, do kterých vstoupil albem "Strada Facendo". Deska vyšla po tříleté odmlce v roce 1981 a s bezmála dvoumiliónovým prodejem se stala jedním z nejprodávanějších italských alb všech dob. Baglioni se částečně vrátil k modelu konceptuálních titulů ze 70. let, samozřejmě ale ve zcela moderním kabátě nové dekády.

Pojítkem se stala čtveřice krátkých písní, které jsou pojmenovány jen pořadovými čísly a volně rozprostřeny po ploše nahrávky. K samotnému prolínání skladeb už ale dochází (na rozdíl od jeho slavných titulů z první poloviny 70. let) minimálně.

Claudio si vše napsal sám, důležitou roli ale hrál Geoff Westley, podílející se jako klávesista mimo jiné na nahrávkách Bee Gees ze 70. let. Pod jeho producentským dohledem se deska v Londýně natáčela a zvuk má i po desítkách let víc než dobrý.

V Baglioniho případě jsou však stále nejdůležitější samotné písničky. Nepodbízivé na první poslech, zvukomalebné a s dostatečným potenciálem být hitem. A nejde jen o titulní skladbu "Strada Facendo", za poslech stojí celé album. Třeba vás k tomu naše Legendy budou inspirovat.

Spustit audio