Legendy představily novinku skupiny Asia

18. červenec 2014
Mimo formát , Rockle

V prázdninovém představování rockových veteránů, kteří jsou stále činní, jsme se tentokrát zastavili u skupiny Asia, která natočila výtečné album "Gravitas", řadící se mezi jejich nejlepší pětku.

Asia vznikla jako superskupina na začátku osmdesátých let, kdy se dali dohromady klávesista Geoff Downes, kytarista Steve Howe (oba bývalí hráči Yes), bubeník Carl Palmer (dříve ELP) a basista a zpěvák John Wetton (mimo jiné King Crimson, Uriah Heep). Debutové album sklidilo celosvětový úspěch, další desky už ale takový ohlas neměly a z kapely až na Downese všichni odešly. K 25. výročí vydané CD "Phoenix" znovu v nejsilnější sestavě bylo ovšem parádní.

Skupina točila další desky se sestupnou tendencí, až letos po šesti letech znovu odešel Howe. Pro kapelu to byl docela zajímavý impuls, s novým mladým kytaristou dostala patřičnou energii a autorské duo Downes - Wetton zase napsalo velmi silný pompézně rockový materiál. Tolik úžasných vícehlasů na desce snad ještě neměli, prostě radost pro každého fanouška žánru. Sice nic nového pod sluncem, ale kdo by řešil osvědčenou kvalitu.

Hned čtyři skladby včetně titulní "Gravitas" nabídly Legendy ČRo Olomouc v obvyklém čase, tedy ve středu po 18. hodině. Berte je jako inspiraci k poslechu zbývající nadpoloviční většiny nového alba skupiny Asia.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.