Legendy připomenou debut skupiny Pretenders

13. leden 2014

Ve středečních Legendách 15. ledna si budeme hrát z bezejmenné prvotiny skupiny Pretenders.

Této britské skupině vždy šéfovala Američanka Chrissie Hynde, která se ve svých 22-ti letech rozhodla na začátku 70. let vyrazit do Londýna a přes drobnou pařížskou anabázi a krátký návrat domů zde nechala vzniknout jedné s nejzajímavějších kapel s frontmankou v čele.

Chrissie psala pro slavný NME, pracovala v legendárním obchodě Sex "otce punku" Malcolma McLarena, hrála v několika kapelách, ale to zásadní přišlo v roce 1978.

Podle hitu The Platters "The Great Pretender" (v 80. letech zpíval mj. i Freddie Mercury z Queen) dala název své nově vzniklé skupině Pretenders. Natočili starou písničku Kinks "Stop Your Sobbing", koncertovali, o rok později dostali singl "Kid" do hitparád a další písnička "Brass In Pocket" už byla jedničkou.

Stejně se dařilo i debutovému albu z roku 1980, které obsahovalo všechny dosavadní hity, byť "odsunuté" až na druhou stranu vinylu. Silná deska je nejlépe hodnoceným albem Pretenders, jejich tvorba si ale dokázala udržet vysoký standard prakticky vždy, včetně poslední studiovky z roku 2008.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.