Mauglí skupiny Barnodaj ožije v Legendách

28. leden 2014

Mezi zásadní rocková alba domácí scény 70. let se řadí i "Mauglí" brněnského Progresu alias Barnodaje. Už samotná schizofrenie názvu skupiny jen podtrhuje šílenost normalizačních let a je malým zázrakem, že album nakonec vůbec vzniklo. Připomenout si ho můžete ve středu 29. ledna v našich Legendách.

Na přelomu 60. a 70. let v Brně vznikla skupina Progress Organization, které se podařilo ještě v roce 1971 vydat debutové album s názvem "Barnodaj". Vzápětí se zrodila myšlenka Mauglího, vznikaly i písničky pro připravovaný projekt, ale udržet v chodu rockovou skupinu v době nastupující normalizace bylo takřka nemožné.

Muzikanti se rozprchli do doprovodných souborů popových umělců. Až producent Hynek Žalčík (byl už u debutu) ve druhé polovině 70. let oživil možnost nahrávání druhé desky. V roce 1977 tak hudba s texty Pavla Kopty byla konečně nahrána, o rok později i vydána pod hlavičkou skupiny Barnodaj.

V mezičase se ale muzikanti alespoň částečně vrátili k původnímu názvu a v době vydání desky "Mauglí" už koncertovali pod počeštěným názvem Progres 2 s novým komponovaným pořadem "Dialog s vesmírem". Písničky z Mauglího tak vlastně na koncertech nikdy nezazněly, přesto své fanoušky mají dodnes.

Spustit audio