Na koncert Pavla Hammela pozvaly Legendy jeho třetí deskou

31. říjen 2014

Ještě před středečním koncertem v Českém rozhlase Olomouc znělo éterem díky pořadu Legendy třetí oficiálně vydané album Pavola Hammela "Som šťastný, keď ste šťastní" z roku 1972.

Bylo hitů prosté, přesto obstálo ve zkoušce času. Hammel nebyl v roce 1972 v lehké pozici. Ještě sice natočil a vydal s kytaristou Griglákem nesmrtelnou "Medulienku", ale i druhá sestava Prúdů poté vzala za své.

Chvíli tedy vystupoval v pozici folkaře, ale záhy vytvořil už třetí sestavu své doprovodné kapely a desky, které přišly, patří k těm nejlepším.

"Som šťastný, keď ste šťastní" sice neobsahuje žádný vyložený hit, ty písničky jsou ale v drtivé většině stále nadprůměrné.

Tradičně krásnými texty přispěl Boris Filan, novým prvkem bylo také violončelo, na které hrál Peter Baran a v aranžmá skladeb hrálo významnou roli. I po více než 40. letech stojí písničky jako "Privreté oči", "Usmej sa, keď odcházam" , "Budeme si vymýšľať" a mnohé další za slyšen.

I proto jsme si tuhle klasiku připomněli v Legendách. A hity? Stačí si pustit záznam Koncertu Studia noc s Pavolem Hammelem.

Spustit audio