Na Telegraph Road se skupinou Dire Straits

4. září 2014

Dire Straits v 80. letech vstoupili do kategorie superskupin. Jestliže třetí album "Making Movies" bylo ještě jakýmsi zaklepáním na dveře do lepší společnosti, následující "Love Over Gold" už je suverénně rozrazilo. Hlavní důvody připomínají i Legendy ČRo Olomouc.

Lídr kapely Mark Knopfler stabilizoval pětičlenné obsazení, které by dokázalo být dostatečně silné i na koncertních pódiích. V duchu svého prvního singlového úspěchu se "Sultans Of Swing" z debutu se začal orientovat na delší kompozice.

Jakkoli se mohlo zdát, že s téměř čtvrthodinovým otvírákem "Telegraph Road" přestřelil, opak byl pravdou. Skladba ani s léty neztrácí nic z prvotního napětí a rysů klasického díla.

Zajímavý byl osud singlů z "Love Over Gold". Zatímco v zámoří byl úspěšný otvírák druhé vinylové strany "Industrial Disease", v Anglii sáhli po zdánlivě křehké "Private Investigations" se závěrečnými hřmotnými rify kytar ala Pink Floyd. A vůbec poprvé se s ní skupina dostala do první trojky domácího žebříčku. Navíc to zopakovala i koncertní verze titulní skladby.

Samotné album se drželo na špici celý měsíc a žebříčkem se potulovalo během následujících čtyř let. Že stále stojí za slyšení, o to se vás pokusil přesvědčit i Jirka Matějů ve středu 3. září.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.