Nahlédněte do světa za zrcadlem

13. listopad 2014

"Mnich nenáviděl ženy a zrcadla, protože obojí rozmnožují lidstvo." Tento citát se objevuje v úvodu vyprávění povídky Zdeňka Grmolce nazvané Svět za zrcadlem. Text povídky je věnován mimo jiné odkazu argentinského spisovatele Jorgeho Luise Borgese, z jehož díla výše zmíněný citát pochází.

Zrcadla, konkrétněji zrcadlový pokoj, o kterém Grmolec píše, se stává dějištěm drobné rodinné ságy Donnéů, potomků francouzských přistěhovalců v jihomoravské Čejči. Doktor Donné a jeho dcera Julie přitom svůj život za socialismu rozhodně neprožívají idylicky - otec je nucen vzdát se lékařské praxe, Julie postupně podléhá čím dál silnějším perzekucím, které ji nakonec (jako signatářku Charty 77) doženou až k emigraci.

V Kyjově narozený autor však nezůstává jen u líčení Juliina dramatického příběhu. Jeho hrdinka totiž vše prožívá skrze zrcadlový odraz - skrze mystiku, kterou spatřuje při pohledu do zrcadel v otcově pokoji dokáže Julie nést i ta nejtěžší břemena. Když je bita agenty Státní bezpečnosti, když její manžel pro peníze zradí ideál svobody, když utíká ze země, vždy se chlácholí především pohledem do zrcadla a někam dál, za ně.

Svět za zrcadlem je příběhem plným fantazie, kterou není možné pozemskými prostředky ohnout ani zlomit. Rozhlasová úprava této povídky má dvoudílnou podobu a jako vypravěči se v ní představí Olga Kaštická a Petr Kubes. Premiéru povídky Svět za zrcadlem si poslechněte v Setkání s literaturou na vlnách Českého rozhlasu Olomouc.

Zdeněk Grmolec: Svět za zrcadlem
Účinkují: Olga Kaštická, Petr Kubes
Pro rozhlas připravil: Petr Hanuška
Technická spolupráce: Zdeněk Prchlk
Dramaturgie a režie: Tomáš Soldán
Premiéra 1. dílu: sobota 15. 11. 2014, 18,04
Premiéra 2. dílu: sobota 22. 11. 2014, 18,04

Spustit audio