Návrat Ricka Wakemana skupině Yes vždycky slušel

18. březen 2015

Rick Wakeman přišel do už rozjetých Yes na začátku 70. let jako mág černobílých kláves. Se svou životní kapelou se během následujících desetiletí několikrát rozešel, comebacky ale vždy stály zato.

Po třetí desce Yes cítili, že klávesista Tony Kaye přestává autorsky i interpretačně stačit na jejich cestě do artrockového nebe. Lano tedy dostal Rick Wakeman, který si udělal jméno jako člen skupiny Strawbs. Začaly se dít velké věci, které šly ruku v ruce s rozchody a návraty.

Poprvé Wakeman odešel po nevydařeném dvojalbu "Tales From Topographic Ocean" z roku 1973, aby zazářil třemi nesmrtelnými sólovými alby. Jenže volání domovské kapely neodolal a už v roce 1977 nahrává další milník "Going For The One".

Nesmrtelnou se stala především skladba "Awaken", pokrývající většinu plochy druhé vinylové strany. Dodnes je fanoušky hodně diskutovaná, najdou se i odpůrci, osobně ji ale řadím mezi pětici nejlepších od Yes. Dokonalá stavba, nápady a strhující kostelní varhany Ricka stále berou dech.

Že si alba cení i sama kapela dokazuje nedávné turné, během kterého přehrávala kompletně tři klasické desky a mezi nimi i "Going For The One". Malé připomenutí a inspiraci jsme vám připravili i v Legendách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.