Nejúspěšnější album skupiny Camel zaznělo v Legendách

24. říjen 2014

Skupina Camel patří mezi trvalky progresivního rocku. Svou kariéru zahájili na začátku 70. let a první čtyři alba natočila zakládající sestava. Celkem logicky se dočkala svého komerčního vrcholu s tím čtvrtým, které vyšlo pod názvem "Moonmadness" v roce 1976.

Camel bývají často přirovnávání k Pink Floyd, což je částečně dáno podobně znějící kytarou, ale v polovině 70. se vše ještě umocnilo "vesmírností" klávesových ploch. Úspěch alba "Wish You Were Here" slavnějších kolegů umetl cestičku k posluchačům pro Camel a titul "Moonmadness".

Je ale třeba říct, že Camel se vypjali k velkému výkonu. Originální instrumentální plochy jsou jen mírně doplňovány zpěvem, stopáže daleko za 5 minutovou hranicí ani na chvíli nenudí, spíše naopak. Dokáží posluchače vtáhnout do vesmíru, který leží tam někde a vlastně je i přímo v nás.

V době čím dál většího osamění díky počítačovému a mobilnímu rádoby sdružování získává ještě víc na síle. Singlovou "poloviční" verzi skladby "Another Night" a další tři už přímo z desky vám nabízí Legendy Českého rozhlasu Olomouc.

Berte jako ochutnávku a třeba i inspiraci pro bližší seznámení se s albem "Moonmadness" britské skupiny Camel.

Spustit audio