Nenechte si ujít koncert jedinečného Adriana T. Bella

21. říjen 2015

Jeho sólové album patří mezi dobře utajené klenoty loňského roku. Přes dobré ohlasy kritiky a fanoušků domovských The Prostitutes zůstalo ležet ladem. Přitom potenciálních hitů a dobré muziky je na něm víc než dost. Přesvědčit vás o tom může další Koncertní středa Českého rozhlasu Olomouc.

Adrian T. Bell se narodil v Newcastlu, byl lodním důstojníkem u britského ministerstva obrany, studoval krajinnou architekturu a učarovala mu Praha. Zakotvil tu, má rodinu a díky výjimečnému hlasu začal zpívat se skupinou The Prostitutes.

S kapelou natočil tři studiová alba (vlastně aktuálně čtyři), jedno lepší než druhé. Zvláště třetí Deaf to the Call, produkovaná věhlasným Youthem, dokázalo člověka pěkně usadit na pozadí. Skupinovou nahrávací pauzu využil Adrian k natočení sóla Different World.

Název alba Adrian T. Bell vysvětluje jako odkaz na ne zase tak dávnou dobu, kdy vám otec střihnul jednu za ucho a matka poslala hrát ven, než připraví večeři. Kdy se muzika dělala srdcem a s plným nasazením, bez ohledu na komerční ohlas.

Základem je tradiční britská rocková melodika a zpěvnost 60. až 80. let, mezi kořením můžete najít stopy country nebo amerického funku počátku 70. let, kdy Isaac Hayes stvořil geniální hudbu k filmovému Shaftovi. K tomu připočtěte lennonovskou náladu titulní písně a je hotovo.

Hotovo v dobrém smyslu slova, album prostě drží pohromadě a když zní hlas hlavního protagonisty, není co řešit. Poslechněte si záznam koncertu a písničky z Different World.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.