Nezastavitelné Krásné nové stroje rozdávaly radost

6. říjen 2015

Legenda domácí rockové scény, jejíž začátky spadají do novovlnného třesku 80. let, nadchla Velké studio ČRo Olomouc. Ačkoli kapela Krásné nové stroje vstoupila do čtvrté dekády fungování, energie má stále na rozdávání.

Kapelu nerozhodil ani technický šotek, který těsně před začátkem koncertu při vypnutí větrání vyhodil pojistky od obou kytarových comb.

Vše se během chvilky vyřešilo a hned úvodní kus, vůbec první písnička Krásných nových strojů v historii ("Návštěva"), potvrdil, že tahle muzika nestárne.

Lídr souboru Stanislav Diviš stále nezaměnitelně diriguje celý band. "Ona to není žádná velká ambice stran dirigování. Já si prostě potřebuju pořád počítat rytmus, z toho to mávání rukama. A protože sóla jsou mnohdy improvizovaná, tak je trochu na mě, abych to vše v určitý okamžik umravnil," vysvětluje Standa.

A propos! Sóla. Dechová sekce se sice smrskla na dvojici saxofon - trubka, ale zvuk má úžasný. Nemusíte mít rádi plechové nástroje, ale když se jeden z pánů pustil na hudební výlet, dostalo vás to stejně, jako úžasně odsekávané unisono.

Benjamínkem souboru je kytarista Břetislav Oliva, ovšem za těch 11 let v Krásných nových strojích se zjevně vyhrál a rovněž jeho sóla patří k velkým zážitkům. Kapitolou samou pro sebe je potom "Věc Makropulos" Stanislav Diviš, který prostě nestárne. Kdo z vás by mu hádal 62?

Strhující hudební zážitek, těžko cokoli dodávat!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.