O nerozlučné dvojici Dostál – Pogoda

12. červen 2014

V první polovině šedesátých let minulého století vzniklo v Olomouci několik divadel malých forem, která po vzoru pražského Semaforu v této uvolněné a inspirované době tvořila nezávislou kulturní platformu mladých lidí. Minimálně u dvou z nich – Skumafka a DEX klub působila autorská dvojice Pavel Dostál – Richard Pogoda, která se později proslavila muzikálovými inscenacemi v Amatérském studiu Divadla Oldřicha Stibora Olomouc.

Oba Olomoučané se znali už od dětství. Prožívali společně i školní léta a počátku šedesátých let se Dostál s Pogodou sešli v amatérském divadle Skumafka. K jejich uměleckému setkání došlo vlastně náhodou. Soubor, který působil v tehdejším Osvětovém domě na Kollárově náměstí, postrádal před začátkem jednoho představení klavíristu.

Když se snažili tuto krizovou situaci nějak řešit, vyslovil někdo jméno: Pogoda. „My jsme volali k vám domů“, vzpomíná Pavel Dostál v pořadu Jana Sulovského Takoví jsme byli, natočeném roku 2005 v Českém rozhlase Olomouc, „a tvoje maminka povídá: Ríša je v kině Mír. To bylo štěstí, protože do kina Mír je to z Kollárova náměstí asi dvě sta metrů. Doběhl jsem tam, přemluvil biletáře a po žurnále jsem prosil, zda je v sále přítomen Richard Pogoda.Ty ses přihlásil, o co prý jde, já jsem ti řekl: Průšvih, pojď se mnou. Posadili jsme tě ke klavíru, dali ti noty a bubeník řekl, že ti vždycky mávne, kdy máš hrát. Čest a sláva tvému klávesovému umění, protože ty jsi to představení celé z not odehrál.“

Na jejich tehdejší spolupráci vzpomíná v Životopisech věnovaných Pavlu Dostálovi natočených roku 2013 Richard Pogoda: „Měli jsme především to krásné nadšení, se kterým jsme šli do všeho po hlavě a neohlíželi se napravo ani nalevo, jak to dopadne. Pavel Dostál byl tenkrát tím, kdo to všechno táhnul, kdo to všechno domluvil a my jsme se tak trošku vezli, ale to nic nemění na tom, že bez nás by ty pořady určitě dohromady nedal.“

Richard Pogoda

Pavla Dostála pak čekal život plný úspěchů a pádů. Po srpnové okupaci pracoval převážně v dělnických profesích. Po sametové revoluci vstoupil do světa vysoké politiky a v letech 1998 – 2005 byl úspěšným a oblíbeným ministrem kultury ČR. Nerozlučnou dvojici Dostál – Pogoda rozdělila až v červenci roku 2005 jeho předčasná smrt.

Richard Pogoda, který letos oslaví sedmdesátiny, spolupracoval s ČRo Ostrava a ČRo Brno a v devadesátých letech se stal na krátkou dobu kmenovým hudebním redaktorem ČRo Olomouc.

Od roku 2006 až do roku 2013 vysílal v olomouckém rozhlase své Jazzoviny, o kterých říká: „Lidi pochopili jednu věc. Že to, co vysílá Richard Pogoda, má rád. Pak vám odpustí, že si šlapete na jazyk, že občas zapomenete název některé skladby – to všecko jsou drobnosti, které se dají třebas dotočit a podobně. Ale když slyšíte a cítíte, že ten spíkr je tam najmutej a říká cokoli, jen aby to už měl za sebou, to je nejhorší můra jakýhokoli vysílání. A já věřím, že to na těchto vlnách nikdy nebude.“

Pořad jste mohli slyšet v cyklu Hlásí se Olomouc v neděli 6. dubna.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.