Osudy trampů, kteří měli osadu v lesích nad Hrubou Vodou. Co z jejich přátelství zbylo?

13. březen 2015

Je večer. Lékař Marian Brody sepisuje v prázdném domě závěť a zároveň očekává návštěvu svého kdysi velmi blízkého přítele Šedivce. Prožili spolu značnou část svého života - od trampských začátků v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století až po současnost. Dnešní setkání ale nese příchuť jakési osudovosti.

Taková je výchozí situace románu známého olomouckého právníka, spisovatele a scenáristy Petra Rittra Brodyho testament. Držitel Ceny Olomouckého kraje za literaturu, letošní pětašedesátník Petr Ritter, je dnes už renomovaným autorem, který napsal některá prozaická díla společně se svým kolegou z advokátní kanceláře Zdeňkem Šťastným.

Několik se jich dočkalo televizního zpracování. V posledních letech se tvorba Petra Rittra stále víc a víc zabydlela v programu ČRo 2 a Českého rozhlasu Olomouc, kde zazněla například četba na pokračování z románu Wirth versus stát či dramatizace několika jeho povídek ze sbírky Přátelé, to si poslechněte.

V Počteníčku Českého rozhlasu Olomouc vyslechneme od 15. března do 19. dubna každou neděli od 18,04 hodin sedmidílnou četbu na pokračování z jeho zatím posledního románu Brodyho testament. Ten můžeme bez uzardění charakterizovat jako generační román těch, kteří se narodili v polovině minulého století, prožili nadějná léta šedesátá, které vystřídala doba normalizace a po sametové revoluci roky nových nadějí.

Četbu na pokračování pro rozhlas připravil Jan Sulovský. Technické spolupráce se ujal Jiří Vavrda, hudební Antonín Schindler. V režii Michala Bureše účinkuje Igor Bareš.

autor: sul
Spustit audio