Pachmanův Mistr Jan Hus sklidil ovace v stoje

6. červenec 2015

Olomoucký rodák Richard Pachman před více než deseti lety napsal scénické oratorium "Mistr Jan Hus". Konečně ho v premiéře představil i publiku v Moravském divadle Olomouc a závěrečné ovace nebraly konce. Skladby z tohoto díla vám s komentářem autora nabídneme Rockli.

U příležitosti 600. výročí upálení Mistra Jana Husa vyšel výběr písní z oratoria na CD. „Jde vlastně už o třetí vydání. Před deseti lety vyšlo poprvé s Mariánem Vojtkem v hlavní roli a před pěti lety jsme připravili záznam představení z roku 2005. Pro letošní vydání byla polovina písní natočena znovu a jedna je úplně nová,“ vysvětlil Richard.

Stejně jako v novém uvedení oratoria i na novém CD ztvárnil postavu Jana Husa sám Richard Pachman. „Jan Hus je pro mě zásadní osobnost našich dějin. Pročetl jsem se stohy knih na toto téma i jeho vlastními díly a musím říct, že jde o fascinující osobnost, která má co říct především dnešním mladým,“ říká Pachman, který s přednáškami a písněmi o Janu Husovi objíždí i školy.

V ženských rolích oratoria Jan Hus září Dita Hořínková a Ilona Csáková. „S Ilonou jsme se seznámili kdysi dávno, křtila mi mé první album a od té doby jsme přátelé. Když jsem psal roli královny a písně jako Obrazy cizích žen nebo Andělem, bylo to pro ni, jí na tělo,“ přiznává Pachman.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.