Pořad Přímo z místa a jeho proměny

12. červen 2014

Pořad Přímo z místa se poprvé objevil v našem vysílání v září roku 2009. Vyšel z předchozího cyklu Mezi nebem a zemí. Ten připravovali od roku 2002 Šárka Rusnáková a Jaromír Pavlík. Od roku 2004 se k Jardovi přidala Petra Ševců a společně změnili strukturu pořadu z původního proudového vysílání tematických příspěvků na reportáž z různých míst našeho kraje, prokládanou písničkami.

V roce 2009 vznikl nový tým – Petry Ševců a Aleše Spurného, kteří pořad více posunuli do podoby uceleného reportážního dokumentu. Přidali i letní variantu pořadu – Prázdninové zážitky, které vás zvou i za hranice našeho kraje. Nejprve bylo ale potřeba najít co nejvýstižnější název pořadu... “Já si pamatuju, že jsme ten název dlouho hledali, měli jsme mnoho variant, a potom jednou přišel Aleš a řekl: Přímo z místa. A bylo to. Protože to byla ta podstata všeho, že jsme na místě, že si je procházíme a že tu atmosféru onoho místa přenášíme posluchačům,“ vzpomíná na přípravu cyklu Petra Ševců.

V pořadu se vystřídala celá řada respondentů, mezi nimi i olomoucký historik a publicista Ján Kadlec. „Já mohu říct, že vděčím za své dnešní kamarádství s Honzou Kadlecem právě tomuto pořadu. Protože Honza byl tady dříve vnímán jako suchopárný historik, a když jsme ho jednou vzali do terénu, ukázalo se, že je to všechno úplně jinak, že je to člověk nesmírně činorodý,“říká spoluautor pořadu Aleš Spurný. „Mně na tom pořadu bavilo, že většina lidí, které jsme za našich cest poznali, byli lidé na svém místě. Že uměli o své práci nebo o těch místech mluvit, že k nim měli vztah a bylo vidět, že to není pro ně jenom práce, ale i zábava,“ navazuje na Aleše Spurného Petra Ševců.

Historik Ján Kadlec mezi kopřivami hledá cestu k zaniklé osadě Hutov

Opět se ale po letech potvrdilo, že změna je život. Petra Ševců byla v roce 2014 na plný úvazek převelena na pozici webeditorky a v novém vysílacím schématu získal pořad poněkud jinou podobu, přizpůsobenou proudovému vysílání.

„Je to opět reportážní pořad, který se ale trochu blíží proudovému vysílání“, říká redaktor Miroslav Kobza, který se na přípravě pořadu s Alešem Spurným v současné době střídá. „Byl bych rád, kdybychom se více dostávali na místa, kam se lidé běžně nedostanou, například do různých výrobních provozů. Ale opět bych chtěl, abychom se podívali do přírody a za historickými památkami. Takže mělo by to být něco, čemu já říkám akční film v rádiu. Mělo by to být hodně zvukomalebné, barevné a hlavně by to lidi mělo zajímat. Doufám, že se to posluchačům bude líbit,“ uzavírá Miroslav Kobza.

Čtrnáctý díl cyklu Hlásí se Olomouc jsme vysílali v neděli 13. dubna.

autor: sul
Spustit audio