Poslechněte si příběh malého Vojty

29. srpen 2016

Svět klukovin, ale také tajných přání a tužeb. To vše nabízí novela Na krátko české spisovatelky Petry Soukupové. Vypráví příběh jedenáctiletého Vojty, obyčejného kluka, který staví lodě z papíru a na jejich palubách hledá nikdy nepoznaného tátu. Prý námořníka.

V čtyřdílné rozhlasové úpravě novely Petry Soukupové Na krátko účinkuje v režii Tomáše Soldána Lenka Krobotová.

Petra Soukupová: Na krátko 1/4
Petra Soukupová: Na krátko 2/4
Petra Soukupová: Na krátko 3/4
Petra Soukupová: Na krátko 4/4

Česká spisovatelka Petra Soukupová absolvovala obory scenáristika a dramaturgie na pražské FAMU. K povídce Na krátko vytvořila scénář, za nějž v roce 2009 obdržela 3. místo v soutěži Cena Sazky za nerealizovaný scénář. Kniha K moři se stala předlohou pro napsání scénáře, za který obdržela nejvyšší ocenění ve 2. ročníku soutěže scenáristů Nadace Barrandov & RWE. Za triptych Zmizet byla vedle zisku Magnesie Litery také nominována na Cenu Josefa Škvoreckého. Kniha vyšla rovněž v polštině.

Petra Soukupová působila v letech 2008–2010 v televizi jako scenáristka seriálu Comeback, od roku 2011 pracuje jako dramaturgyně seriálu Ulice.

autor: sul
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.