Povídky z Banátu

Pustá, kopcovitá krajina, jejíž rytmus řídí tok Dunaje. Roztroušené vesnice, v nich – zvláštní propletení jazyků a kultur. Mladý člověk, který se snaží zrakem cizince toto všechno přehlédnout, na chvíli se zastavit a ucítit vůni banátského vzduchu. Přitom ale zapadá hloub a hloub do vlastní minulosti, do dávných bolestí i slastí.

Prvotina Matěje Hořavy (1980) vyvolává právě takové dojmy. Autobiografické povídky mladého učitele, který žije svým způsobem mnišský život v českých vesnicích Banátu, jsou pozoruhodné především jazykem, jaký autor používá.

Tok myšlenek, těkajících mezi neustále přítomnou minulostí a mezi tím, co se děje právě teď, navozuje zvláštní napětí a nutí nejen vypravěče příběhu, ale také jeho posluchače k zamyšlení – nad životem a smrtí, nad tím, co pominulo a tím, co zůstává, nad dětskými přešlapy y i nedokonalostí dospělého.

Povídky z Banátu se řadí k velkým literárním objevům roku 2014, Setkání s literaturou tedy nezůstává pozadu a během dvou dubnových sobotních podvečerů představí hned několik drobných příběhů, které připravili redaktor Petr Hanuška a dramaturg Jan Sulovský. V četbě se představí Jiří Suchý z Tábora, režie Tomáš Soldán.

Setkání s literaturou
Matěj Hořava: Pálenka – Povídky z Banátu

Premiéra 1. dílu – sobota 4. dubna, 18,04
Premiéra 2. dílu – sobota 11. dubna, 18,04

Účinkuje: Jiří Suchý z Tábora

Pro rozhlas připravil: Petr Hanuška
Dramaturgie: Jan Sulovský
Hudební spolupráce: Antonín Schindler
Technická spolupráce: Zdeněk Prchlík

Režie: Tomáš Soldán

Spustit audio