Příběhy svérázného dědy ve dvacátém věku

30. listopad 2015

Nakladatelství ARGO si své domácí kmenové autory přísně vybírá. Záruku opakovaného čtenářského úspěchu mu přinášejí jména jako Miloš Urban či Emil Hakl. Byl jsem zvědav, čím odpovědné editory zaujal Patrick Zandl na obálce představený jako „propagátor internetu a renomovaný technologický publicista“. Na základě svých dílčích povídkových pokusů publikovaných na internetové síti sestavil knižní soubor nazvaný Husákův děda.

Když jsem se začetl do prvních řádek, měl jsem pocit, že se zřejmě ocitnu v nějaké novodobé variantě psaní ve stylu Oty Pavla. Vypravěč identický s jedním z vystupujících hrdinů totiž vzpomíná na časy svého dětství, na rázovitého seniora, který byl ukut ještě v prostředí staré prvorepublikové dílny, ale upřímně přitakal poúnorovým komunistickým změnám. Nebyl z těch, který by situace vypočítavě využil ve svůj prudký kariérní postup.

V našem archivu si můžete všechny tři díly poslechnout po dobu jednoho týdne od odvysílání posledního dílu, tedy od 28. listopadu do 5. prosince:
Patrik Zandl: Husákův děda 1/3
Patrik Zandl: Husákův děda 2/3
Patrik Zandl: Husákův děda 3/3

Dokázal se však v nových poměrech zdatně zorientovat a díky svému obchodně-výměnnému duchu i neortodoxnímu jednání získat výsadní pracovní postavení, resp. v rámci rodiny neochvějné chlapské renomé. Zandl to ve svých textech bere pěkně chronologicky. Zabíhá v dílčích číslech až do dob Masarykových.

V žádném případě nepatetizuje chování dědovy generace v dobách fašistického válečného řádění. Vypráví o okolnostech měnové reformy, kde mu náhoda zachránila na poslední chvíli jeho dobře investované úspory. Lidé v jeho okolí jej však podezřívali z toho, že věděl, co má přijít, a nikomu to neřekl.


Patrick Zandl: Husákův děda (1-3/3)
premiéry: 14., 21. a 28. listopadu, vždy v 18,04
pro rozhlas připravil: Petr Hanuška
původní hudba: Richard Mlynář
technická spolupráce: Jiří Vavrda
produkce: Jindřiška Zornová
režie: Tomáš Soldán

Vzpomene si na svérázné cestování napříč zeměmi socialistického tábora k bulharskému pobřeží Černého moře i na střet se sovětskými turisty, který byl vším jiným jen ne idylickým soužitím občanů komunistického bloku. Vysvětlí, proč invazní vojska varšavského paktu obsadila pardubické letiště mezi posledními v zemi, která žádnou internacionální pomoc nepotřebovala. A popíše socialistickou zabíjačku, jež byla na hony vzdálená tradičnímu vesnickému obřadu, který měl kdysi svá neměnná rituální pravidla.

Právě v úhlu pohledu vidím největší přednost Zandlovy knihy. Netváří se, že on je ten spravedlivý, který svými režimem zmanipulovanými předky pohrdá. Vnímá, že kus svého dědy nese v sobě, ať chce, nebo nechce. Pro valnou část národa to byla několik desetiletí prožívaná realita, v níž se pohybovali souhlasící i nesouhlasící, věřící i nevěřící, mlčky solidarizující i hlasitě odporující.

Ačkoliv povídky se tváří jako humoristicky konstituované, bránici vám neutrhnou. Jde spíše o běžné vyprávění u kávy, u nějž bude někomu chybět nějaké vypravěčské či stylistické ozvláštnění. Neurazí, neuchvátí. Možná se při poslechu s pochopením i pobavením pousmějete. Možná však v některých momentech naopak nostalgicky zakroutíte hlavou, protože jste v těch časech vyrůstali, dospívali a stárnuli, a dnes nechápete, že jste tenkrát mohli být i šťastni. Takové ale vzpomínky totiž většinou jsou…

Spustit audio