Rockle hostila Anomii

12. březen 2014
Mimo formát , Rockle

Jihomoravská skupina Anomie patří mezi nenápadné soubory, které si kráčí svou cestou bez ovací davů, o to ale sveřepěji. Ve třech lidech s kytarovým soundem vzniklo na začátku roku EP se čtyřmi novými písničkami a to byl jeden z důvodů, proč pozvat členy Anomie druhé březnové pondělí na povídání do naší Rockle.

Historie skupiny není nijak dlouhá, vznikla na přelomu let 2008/2009 a svůj repertoár v krátké době natočila pro debutové album. "Je zajímavé, že i když jsme tehdy neuměli moc hrát, o koncerty nebyla nouze. Teď, když máme pocit, že jsme docela sehraní a jde nám to, je možností k zahrání čím dál méně," glosují z dnešního pohledu svou koncertní činnost muzikanti.

Přes drobnou koketerii s anglickými texty je novinka výhradně v mateřském jazyce. "Zpěvnost angličtiny jsme si vyzkoušeli, bylo to fajn, ale pokud chceš, aby tady lidi rozuměli tomu, co jim chceš sdělit, musíš zpívat česky," uvědomují si.

Svůj hudební styl nijak neřeší. Hrají kytarový rock s tvrdším základem, ale metalu jsou na hony vzdáleni. Přes pětiletou historii a přechod některých členů ze sladkého studentského života do pracovního procesu je muzika stále baví. "Chceme hrát, těší nás dělat nové písničky. Nechceme čekat, až třeba za dva tři roky dáme dohromady písničky na novou desku. Teď jsme měli tyhle čtyři, tak jsme je natočili," mají jasno. Jak moc se jim povedly, můžete posoudit i vy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.