Setkejte se se spisovateli našeho regionu

Od února letošního roku startuje v rámci projektu Daruj chvilku nový cyklus představující literáty spjaté s naším regionem.

V našem Velkém studiu budou každé úterý zhruba v polovině měsíce číst autoři ukázky ze svých knih, případně u nežijících literátů se ujmou tohoto milého úkolů herci. V sobotním Setkání s literaturou pak zazní ukázky z těchto knih v éteru.

Úvodní živé Setkání s literaturou nás zavedlo prostřednictvím knihy Miroslava Kobzy do Hrubého Jeseníku. Posluchačům Českého rozhlasu Olomouc není potřeba autora příliš představovat.


Tisíce tváří má krajina nejvyšších moravských hor – Hrubého Jeseníku. Za krásného počasí čaruje dalekými výhledy a hrou milionů barev. V čase podzimních mlh se vše obleče do šedivého hávu, ze kterého tajemně ční pařáty větví staletých buků, jejichž listí odvály podzimní větry. V zimě zase sníh obleče hory do bílé. Na první pohled je to barva nevinnosti ale znalci zdejšího kraje vědí, že to jen potměšilý duch Praděd skryl desítky křížků, připomínajících, že se i tyto zdánlivě vlídné hory umí krutě mstít za každé podcenění jejich moci.
Miroslav Kobza: Cestou necestou
Za tajemstvím Hrubého Jeseníku

Už více než patnáct let zní jeho příjemný hlas z rozhlasových přijímačů ve vlastivědných pořadech zvoucích nás k návštěvě pozoruhodných míst našeho kraje. A že je těchto míst nemálo, svědčí už bezmála patnáct set odvysílaných pohlednic Od Pradědu na Hanou.

Kniha Miroslava Kobzy nás zavede za krásami Hrubého Jeseníku, pozoruhodného horského pásma na pomezí Moravy a Slezska. Přiblíží nám rovněž všechny jeho podoby: od laskavé až po tu nevlídnou.

Provede nás po důvěrně známých místech tohoto pohoří, jakými jsou Praděd, Ovčárna nebo Petrovy kameny, ale i lokalitami méně známými a turisticky málo navštěvovanými.

Seznámíme se s historií, květenou a zvířenou nejvyšších moravských hor, i se zajímavostmi a pověstmi, které se k nim váží.

A co je na této knize nejcennější? Že je napsaná srdcem. Je z ní zřejmé, že Miroslav Kobza má hory Hrubého Jeseníku prochozené křížem krážem a že po nich umí chodit s očima otevřenýma. A navíc s pokorou poutníka sklánějícího se před jejich krásami.

Poslouchejte v Setkání s literaturou v sobotu 20. února od 18 hodin na vlnách Českého rozhlasu Olomouc

Další Setkání s literaturou živě proběhne:

15. března 2016 od 18:00 hodin
SETKÁNÍ S LITERATUROU živě
František Šmída: Vzpomínky z vojny 1914 - 1919
Na začátku to byl mladý kluk dychtící po dobrodružství, později muž, který prožil celou hrůzu války na obou rakouských frontách až do konce. Viděl, prožil a zapsal otřesné zkušenosti z fronty i zázemí. Poznával charaktery lidí své doby, bídu a utrpení nepředstavitelné velikosti. Vrátil se do svobodného Československa, ale znovu šel bojovat za novou republiku na východní Slovensko proti bolševikům. I tam poznal nové věci a byl překvapen chováním některých Čechoslováků v boji za vlast. Vyhrál a nezapomněl. Krajan, Moravák tělem i duší. Úžasný příběh mladého muže z hrozné doby kruté války, která bohužel nebyla tou poslední.
Čtení ukázek v podání Petra Kubese bude za přítomnosti syna autora Vlastimila Šmídy.
Velké studio Českého rozhlasu Olomouc. Vstup zdarma.

autor: sul
Spustit audio