Skupina Kníže Bredy oslovuje přirozeností a dokonalým klipem

7. březen 2016
Mimo formát , Rockle

Skupinu Kníže Bredy kolem sebe postavil kytarista a zpěvák Tomáš Balabán, výzorem vzdáleně připomínající Oldřicha Veselého před 30 lety. O generaci mladší rytmika tvrdí muziku, která se nedá lehce zaškatulkovat a má své kouzlo.

Tomáš se k muzice vrátil po několika letech, kdy kroutil volantem kamionu. „Asi je jasné, kde jsem bral inspiraci k písničce Kamioňácká,“ směje se Balabán. „Kdysi jsem měl kapelu, se kterou jsme hráli gotický rock,“ vzpomíná dnes a závan gotiky je znát i v nových písničkách.

Když se mi v závěru minulého roku dostalo jejich CD do ruky, kromě jména kapely mě zaujal název desky Zžilý bolesti. Při první písničce jsem váhal, o co vlastně půjde, ale následující hitovka Stáří mě chytila. A když jsem k ní uviděl videoklip, věděl jsem, že je chci do Rockle.

Asi nejsem jediný, komu se obrazové ztvárnění líbilo. „Dokonce se nám ozval pán, který už není nejmladší, že přesně tohle je ono a rád by nás podpořil. Ukázalo se, že je majitelem prosperující firmy,“ přiznal Tomáš, který do videoklipu přizval i svého tatínka a synovce.

Kníže Bredy je trio v klasickém rockovém obsazení. Na nic si nehraje, ne každá písnička je perlou, ale potenciál určitě má.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.