Skupina Nil se chopila akustických nástrojů a natočila album roku

19. květen 2016
Mimo formát , Rockle

Jindy výrazně rocková úderka se po více než deseti letech rozhodla udělat klasické unplugged album. Natočila své největší pecky a skladby k tomu vhodné dvě dekády poté, co tenhle nápad byl módní. Funguje to ale geniálně.

Skupina z České Třebové je hodná svého jména po africké řece. Zdánlivě poklidné písně vás hladivě oblévají, pomáhají úrodě překotných myšlenek, které se vám budou honit hlavou, aby náhle k drtícímu stisku sklapla krokodýlí čelist.

Nil svou akustickou novinku nazvali Spring, Wine And Veronica. „Název vystihuje atmosféru jednoho jara, prostě pohoda,“ usmála se zpěvačka kapely Hanka Kosnovská. „Nápad na akustické koncerty byl už dřív, ale došlo na ně až s novým kytaristou,“ dodává.

Její práce s dynamikou hlasu je úžasná a strhující. Dává vzpomenout na velikánky 60. let Grace Slick (nejen v Jefferson Airplane, ale i v projektech s Paulem Kantnerem) a Janis Joplin, sama vzhlíží spíš k současné hvězdě blues Beth Hart.

S pianem natočená Dirty Waste je hit, který dostane každého. Pro mě byl spouštěčem pro kontaktování kapely, a jak pořád poslouchám celou desku, Děd Moroz mě sjíždí na saních od konečků prstů na nohou až po kořínky vlasů.

Nechci se nabažit. Tohle jarní posezení na břehu Nilu se sklenkou vína a tajemnou Veronikou stojí za to.

Spustit audio