Slavíme výročí! Hrát bude polská legenda SBB

25. listopad 2014

U příležitosti výročí 65 let od založení a 20 let od znovuobnovení činnosti pořádáme koncert nevětší polské rockové legendy, skupiny SBB!

Ta od letoška hraje znovu v původním složení ze 70. let a koncert v olomouckém S-Cube je jedinou možností je u nás letos ještě vidět. SBB vznikli na začátku 70. let původně jako doprovodná skupina Czieslawa Niemena, jenže tak silní kohouti na jediném smetišti, to nemohlo klapat. Skrzek sbalil své dva další spoluhráče a už v roce 1974 vychází parádní debut, následován až do konce dekády vždy lepší a lepší deskou.

SBB získali velmi dobrý kredit nejen v rámci východní Evropy, ale i na západ od našich hranic. Jejich koncerty byly a jsou neskutečným dobrodružstvím, když byste marně hledali dva stejné.

Logické vyhoření přineslo začátkem 80. let rozpad, ale v 90. letech začali znovu koncertovat a v novém miléniu i natáčet desky. V kapele se vystřídalo několik bubeníků, ale ten původní, Jerzy Piotrowski, který zažil celou úvodní dekádu, se konečně letos vrátil.

A tak ho v Olomouci máte možnost vidět opět na jednom pódiu s Josefem Skrzekem a kytaristou Apostolisem Anthimosem, tedy SBB v původní sestavě jako kdysi v Letním kině, zimním stadionu nebo v pavilonu A na Floře.

SBB budou hrát v úterý 25. listopadu v olomouckém S-Cube.

Koncert je beznadějně vyprodán!

Aktualizováno 24. listopadu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.