Swing – to nás baví!

26. září 2014

V letošním roce si olomoucké studio Českého rozhlasu připomíná 65 let od svého založení a 20 let od obnovení samostatného vysílání. Na začátek podzimu pro své posluchače připravil řadu akcí. Jednou z nich je koncert Swing – to nás baví!, který se uskuteční v úterý 7. října 2014 od 20.00 hodin v sále Moravské filharmonie Olomouc – Reduta.

Známé swingové melodie zazní v podání rozhlasového BIG BANDU GUSTAVA BROMA pod vedením Vladimíra Valoviče, který svým zpěvem doprovodí hosté Láďa Kerndl, Leona Machálková. Dále vystoupí Felix Slováček a členové olomoucké skupiny Syrinx Dana Chytilová a Jan Šulista. Zazní melodie od Duka Ellingtona, Theloniouse Monka, Franka Sinatry a mnoho dalších. Moderování večera se ujme Bob Přidal.

BIG BAND GUSTAVA BROMA s Vladimírem Valovičem v čele se pro rok 2013 a 2014 stal rezidenčním souborem Českého rozhlasu. V souvislosti s touto změnou ponese název Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Orchestr, který založil Gustav Brom zahájil profesionální karieru svým angažmá v červnu 1940 v hotelu Radhošť v Rožnově pod Radhoštěm. Za dobu své existence získala světové renomé. V šedesátých letech minulého století se zařadil podle amerických odborníků mezi 10 nejlepších big bandů světa. V roce 2010 oslavil orchestr výročí 70 let od svého založení.

Láďa Kerndl díky svému podmanivě zastřenému a charakteristicky zabarvenému hlasu získal přezdívku "český Sinatra" a v současnosti je i nekorunovaným králem naší jazzové a swingové hudební scény.. Napřed hrál se skupinou Termiti kapelníka Jaroslava Řehánka a později přestoupil do kapely Leona Slezáka. Později uvítal možnost vystupování v zahraničí - nejprve se spolu se Slezákem dostal do Norska a potom jej osud zavedl na moře, které se mu stalo osudem - téměř 25 let se jako zpěvák a muzikant plavil na amerických výletních lodích.

Leona Machálková zpívala s kapelami Damiján a Znamení dechu. Vystupovala po klubech, na různých festivalech a přehlídkách. Od roku 1991 hrála v divadle Semafor. Od roku 1993 účinkovala ve velkých muzikálech: jako Anita v Bernsteinově West Side Story, Máří Magdaléna v Jesus Christ Superstar a další.

Felix Slováček se řadí již několik desetiletí k nejznámějším českým hudebníkům, veřejností je vnímán především jako virtuózní hráč na saxofon a klarinet. Felix Slováček byl členem mnoha orchestrů, např. Orchestru Karla Vlacha a vystupoval s řadou dalších (Big Band Gustava Broma, RIAS Radio Big Band, Big Band Radio Copenhagen, WDR Big Band Köln atd.). Jako interpret vážné hudby vystupoval Felix Slováček s mnohými známými hudebními tělesy v Čechách i v zahraničí.

Nenechte si ujít skvělý swingový koncert v olomoucké Redutě v úterý 7. října od 20:00 hodin!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.