Tomáš Martinec: A hotovo točit!

Co po nás na světě zbude? S přibývajícím věkem si takovou otázku pokládáme čím dál častěji. Počítáme, převažujeme, vyjmenováváme všechno, čeho jsme dosáhli, všechno, co po nás může příštím generacím zanechat nějakou stopu. Vzpomínáme. A máme i trochu strach, strach z prázdna, které hrozí.

O takovém vzpomínání píše ve své povídce A hotovo točit! i mladý spisovatel Tomáš Martinec. Jeho hrdiny jsou děda a vnuk, kteří ve svých vzpomínkách uchovávají obraz zesnulé babičky.

Zážitky veselé i hořké se v jejich vyprávění mění na laskavý portrét, vlastně na takovou malou babiččinu nesmrtelnost. Dědovy vzpomínky oživují okamžiky, kdy babičku poznal, kdy se poprvé (a naposled) o něčem nepohodli, vnuk nás zase zavede do nejranějšího dětství, do jednoho z okamžiků, kdy babička nebyla babičkou, ale stejným dítětem jako on sám.

Pod takovým dvojitým vzpomínáním nenápadně vyvstává krajina Broumovska, po válce odsunutého pohraničí, a jeho obyvatel, lidí, kteří mají své kořeny často jinde.

Tato Martincova povídka – stejně jako jiná jeho díla – tedy předestírá také otázku po našem původu, po pravdivosti našeho života.

V Setkání s literaturou uvedeme rozhlasovou úpravu tohoto příběhu v sobotu 7. února s Václavem Bahníkem a Tomášem Krejčím. Režie Tomáš Soldán.

Tomáš Martinec: A hotovo točit!
Příběh o tom, co po nás zbývá

Účinkují: Václav Bahník, Tomáš Krejčí
Technická spolupráce: Zdeněk Prchlík
Hudební spolupráce: Antonín Schindler
Rozhlasová úprava a režie: Tomáš Soldán

Nezapomeňte, že po dobu jednoho týdne od odvysílání, nabízíme povídku k poslechu v našem iRadiu.

Tomáš Martinec
Prozaik, publicista, básník. Studoval v Brně filozofii a novinařinu, pracoval jako redaktor v LN a v reklamní agentuře. Nyní žije s rodinou v Praze. Jeho verše zazněly na klubových večerech Zeleného peří Českého rozhlasu a řada z nich přešla do básnické sbírky Grál nominované v roce 2005 na Cenu Jiří Ortena. Povídky byly publikovány v Literaturistickém průvodci po Čechách, Moravě a Slezku knize povídek Hranice (2012). Povídky a básně publikoval mimo jiné v Hostu, Revolver Revue na Dobré adrese či v literárním pořadu Třistatřicettři (333) České televize. Autorsky spolupracoval na vzniku dokumentárního filmu o hoře Hejšovině pod názvem Výklad hory na křížovou královnu (2009), a dalších audiovizuálních dílech.

Spustit audio