Touha po útěku jako povídka

13. březen 2015

Dát se na cestu, vyrazit, utéct. Na nic už nečekat. Být v pohybu. To jsou pocity, které nás tu a tam popadnou při setkání s něčím nepříjemným, když jsme pod tlakem, když cítíme břemeno, které jsme si sami nenaložili.

Jsou to také výchozí motivy povídky olešnického spisovatele Petra Pazdery Paynea (nar. 1960 v Praze), který se rozhodl popsat v příběhu jednoho muže malou anatomii takového útěku.

Payneova povídka Ven! vyšla v loňském roce v knize Předběžná ohledání. Sledujeme v ní muže, který čas od času řeší svou nepříjemnou situaci útěkem. Autor přitom dává jasně najevo, že podobný útěk nemusí být zrovna „velkým dramatem“, bojem o přežití, ale že s sebou může naopak nést touhu po očištění se, po nádechu, který nám umožní vyrovnat se se současností a pokračovat v cestě.

Hlavní hrdina při své potulce nejenže se smyslem pro detail zkoumá prostředí kolem sebe, ale noří se postupně také do minulosti, v polospánku se dokonce snaží vybavit si svůj úplně první dětský útěk, počátek té neutuchající touhy po změně místa a času.

Milan Kundera kdysi napsal, že cesta je chvála prostoru, pro Payneovu povídku Ven! to platí vrchovatě a autor k ní přidává ještě velice osobní úvahu nad původem pudu, který nás ven žene.

Rozhlasové verzi povídky svůj hlas propůjčil herec Moravského divadla Olomouc Petr Kubes. V premiéře ji vysíláme v sobotu 14. března, krátce po osmnácté hodině.

Petr Pazdera Payne – Ven!
Účinkuje: Petr Kubes
Technická spolupráce: Zdeněk Prchlík
Hudební spolupráce: Antonín Schindler
Režie: Tomáš Soldán
Vyrobila Tvůrčí skupina Regiony v roce 2015.

Spustit audio